Zorgen in Zuilen na rellen jaarwisseling: Jongerenhuiskamer Geuzenwijk wordt nog steeds gemist

PROVINCIE UTRECHT - Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd politie bekogeld met vuurwerk in de Geuzenwijk in Zuilen. Omwonenden zijn niet verbaasd door de ongeregeldheden. Sinds de Jongerenhuiskamer in 2017 verdwenen is, neemt overlast van hangjongeren in de Utrechtse buurt toe, zeggen betrokkenen tegen RTV Utrecht. "De jongens verdwijnen uit het zicht."
Waren de oud en nieuwrellen in de Geuzenwijk te voorkomen?
Het ging zo goed in de Geuzenwijk, in de volksmond ook wel Betonbuurt genoemd. Politiechefs uit België, agenten uit Parijs, burgemeesters van Amsterdam: allemaal komen ze tot 2017 kijken in de Jongerenhuiskamer. De ontmoetingsplaats bood jongeren in de wijk kansen zich te ontwikkelen en hield ze van de straat.
De huiskamer is een initiatief van politieagent Rachid Habchi, later sloten de broers Algazi en Issa Ghoula zich bij hem aan. "Wij hadden geen vertrouwen in de politie en de politie had geen vertrouwen in ons. Hij is diegene die een brug heeft gebouwd", zegt Issa over Rachid.
De jongeren zien in de huiskamer rolmodellen met dezelfde achtergrond als zij die iets van hun leven hebben gemaakt. Ze krijgen hulp met school of in de zoektocht naar een baan en er is contact met politie over jongens die het verkeerde op dreigen te gaan.
De aanpak werpt na een stroef eerste halfjaar vruchten af. De overlast nam in een jaar tijd met ruim 50 procent af. "Het lijkt wel een sprookje", zegt initiatiefnemer Rachid Habchi in 2008 in de Volkskrant.
Burgemeester Van Zanen op bezoek in de Geuzenwijk. Vlnr: Algazi Ghoula, burgemeester Van Zanen, Issa Ghoula en Rachid Habchi
Burgemeester Van Zanen op bezoek in de Geuzenwijk. Vlnr: Algazi Ghoula, burgemeester Van Zanen, Issa Ghoula en Rachid Habchi © RTV Utrecht

SLUITING

In 2017 moet de huiskamer noodgedwongen sluiten. Er is geen ruimte meer. Met het verdwijnen van de Jongerenhuiskamer verschijnt een boekje, geschreven door journalist Jos van Sambeek. Het lovende voorwoord is van burgemeester Jan van Zanen. Hij roemt de doorzetters die in een moeilijke tijd een plek creeërden en die "van de Geuzenwijk een andere, beter buurt maakten voor iedereen." Hij sluit af met de hoop dat de Jongerenhuiskamer ook in de toekomst "in wat voor gedaante dan ook" nog een rol van betekenis kan spelen.
De kans is groot dat over een half jaar of een jaar de ellende terugkomt.
Peter Gieling in 2017
Voormalig disctrictschef van de politie Utrecht-Noord Peter Gieling komt verderop in het boekje aan het woord. Hij zegt: "Echt onzettend jammer dat de huiskamer dicht zit. De kans is groot dat over een half jaar of over een jaar de ellende terugkomt en dan ben je als overheid je krediet kwijt."
Vooralsnog ziet het er naar uit dat de oud-politiechef Gieling gelijk krijgt. Omwonenden, ondernemers en de broers Ghoula zien allemaal de overlast toenemen. Tijdens de afgelopen jaarwisseling uit dat zich in jongeren die politie te lijf gaan met vuurwerk. Issa: "Het leek wel dat we effe in Syrië waren weet je, of in Bagdad."
"Het leek wel Syrië"

EEN UNIVERSITEIT

Meer dan tien jaar stonden de broers klaar voor jongeren uit de buurt. Als ze klaar zijn met hun werk is het eerste dat ze doen de huiskamer openen. Issa: "Ik zei vaak tegen mijn vrouw: kom het eten maar naar de huiskamer brengen, dan eet ik het daar op."
Volgens Algazi zijn al die jaren weggegooid: "Het ging perfect, alles was onder controle." Geuzenwijk heeft meer nodig dan een buurthuis om te tafeltennissen en achter de Playstation te kruipen als het regent, zeggen de broers. "Het was meer een universiteit", zegt Issa. Hoe ga je om met de politie? Met de gemeente? Hoe kom je aan een baan?
Issa Ghoula in zijn brommerzaak in Zuilen
Issa Ghoula in zijn brommerzaak in Zuilen © RTV Utrecht
De politie klopte in december nog bij de broers aan, of ze misschien iets konden betekenen tijdens oud en nieuw. Maar zo werkt het niet. Issa: "Wat denk je nou? Ik voel me gebruikt. Ik heb die jongens drie jaar niet gezien, en dan moet ik ineens weer komen aanzetten. Hoppa: hier ben ik! Zo werkt dat niet.
Dan moet ik ineens weer komen aanzetten. Hoppa: hier ben ik! Zo werkt dat niet
Issa Ghoula
"Kijk, die jongens raak je kwijt", zegt Algazi. "Die moet je het hele jaar bij je hebben." Issa: "Je bouwt iets op, je maakt contact. Er komt iemand af en toe met een probleem: ga je dat proberen op te lossen, krijgt hij een bekeuring, gaan we een regeling treffen met de politie of het CIB. Het was niet alleen maar een clubhuis waar je koffie komt drinken, nee het was veel meer."
Voor de broers Ghoula lijkt de Jongerenhuiskamer een gepasseerd station, maar ze denken wel dat de jongeren nieuwe rolmodellen nodig hebben.
"Ze moeten weer jongens die respect krijgen neerzetten in het buurthuis." Dat het kán hebben ze bewezen. "En je ziet het ook op andere plekken in Nederland", zegt Algazi.
Reactie gemeente Utrecht: "Het Jongerenwerk is actief in de Geuzenwijk, zowel ambulant als vanuit de speeltuin de Watergeus. We zien niet een specifieke groep jongeren die voor overlast zorgt of op het verkeerde pad raakt. We krijgen wel meldingen over jongerenoverlast (divers) binnen. Met de jaarwisseling waren er bijvoorbeeld ongeregeldheden, maar we weten op dit moment nog niet wie de veroorzakers zijn geweest van die ongeregeldheden.

We hebben regelmatig contact met bewoners of sleutelfiguren in de wijk om de veiligheid en leefbaarheid te monitoren; wij zien en horen dat er in Geuzenwijk behoefte is aan een ontmoetingsplek voor jongeren. Tegelijkertijd zijn er in de wijk Noordwest meerdere plekken waar jongeren naar toe kunnen. Daarnaast heeft het jongerenwerk een locatie in Zuilen op de Prins Bernardlaan waar een groep jongeren uit de Geuzenwijk ook komt.

Samen met buurtbewoners, organisaties en Jongerenwerk onderzoeken we in welke vorm een ontmoetingsplek in de Geuzenwijk aanvullend zou kunnen zijn op bestaande plekken. Hoe dat er precies uit gaat zien: voor wie, waar, hoe vaak geopend etcetera is nog onderwerp voor gesprek."