Minister: Utrechtse scholen moeten loodprobleem zelf oplossen

© ANP
UTRECHT - Scholen die kampen met vervuild kraanwater vanwege loden leidingen, moeten van de regering in eerste instantie zelf regelen dat de boel weer veilig wordt. Gisteren werd bekend dat bij zeker zes Utrechtse basisscholen er te veel lood in hun water zit.
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken legt de bal voorlopig dus bij de scholen, toch sluit hij niet uit dat hij in de toekomst nog met een subsidieregeling komt. "Als je weet dat dat in jouw huis aanwezig is, moet je maatregelen treffen", zegt Knops. "Zeker als het gaat om een voorziening waar kinderen zijn."

MINDER HOOG IQ

Kinderen die water met verhoogde concentraties lood drinken, kunnen daardoor gezondheidsproblemen krijgen. Zo heeft het invloed op de ontwikkeling van de hersenen. "Het kan bij kinderen resulteren in IQ-puntenverlies", zegt Nienke Sluis van de GGD. "Dus voor kinderen betekent dat dat ze minder goed kunnen leren."
De zes getroffen basisscholen in Utrecht hebben inmiddels grote stapels flessenwater ingeslagen. Het gaat om de Gertrudisschool, De Piramide, Taalschool Utrecht, SBO Belle van Zuylen, St. Jan de Doperschool en de Ludgerschool. Vermoedelijk zijn er nog een stuk meer schoolpanden of andere gebouwen in Nederland die hetzelfde probleem hebben.

GROTE KLUS

Wethouder Eelco Eerenberg voorziet dat het vervangen van alle loden leidingen een hele klus wordt. "En uiteindelijk moeten we het ook over de rekening hebben", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Formeel is het de pandeigenaar die daarover gaat. Maar ik vind het nu echt het belangrijkste dat we de kinderen voorop zetten."
Verslaggever Kees Hoogendijk: "Alle leidingen vervangen wordt een dure aangelegenheid."