Utrechtse raad eist grotere rol voor bewoners bij opknappen grachten

Werkzaamheden aan de werf van de Oudegracht.
Werkzaamheden aan de werf van de Oudegracht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse raad wil dat bewoners van de historische grachten meer betrokken worden bij de restauratie van de wal- en kluismuren. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Het project met de grachten gaat niet goed, het kost veel meer dan begroot, duurt veel langer dan gepland en het wordt bij voortduring geconfronteerd met tegenvallers. Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) belooft beterschap.
Het project rond de historische wal- en kluismuren startte in 2008. Destijds was er ruim 35 miljoen euro begroot, inmiddels is de rekening opgelopen naar ruim 62 miljoen. Eerder verscheen er een zeer kritisch rapport over het project. Volgens een onderzoeksbureau heeft de gemeente het project niet goed aangepakt en is het stelselmatig onderschat. Zo was er geen strategie voor het gehele project en zag de gemeente te laat in dat er onvoldoende geld beschikbaar was.

JANBOEL

SP-fractievoorzitter Tim Schipper vatte de afgelopen twaalf jaar samen: "Het was organisatorisch een janboel, het was financieel een janboel en het was qua kennis en kunde een janboel." Maar een zwartepiet uitdelen is lastig, stelt de raad vast. Want er zijn meerdere wethouders bij betrokken geweest, van zowel coalitiepartij GroenLinks, als de VVD. Die laatste partij is nu de grootste oppositiepartij, maar leverde eerder twee wethouders aan het project.

UITHOFTRAM

Veel partijen legde een verband met andere grote projecten met vergelijkbare problemen, bijvoorbeeld de aanleg van de Uithoftram. Eva Oosters (Student & Starter): "Hoe heeft dit kunnen gebeuren, want dit is niet het eerste project dat niet goed loopt." Susanne Schilderman (D66): "Ik ben best geschrokken, dit project is systematisch onderschat. Het verdient in de toekomst veel meer aandacht."
Het was organisatorisch een janboel, het was financieel een janboel en het was qua kennis en kunde een janboel
Tim Schipper (Fractievoorzitter SP)
De raad vergaderde vooral over hoe het verder moet en daarbij kwamen veel wensen aan de orde. Veel partijen vinden dat de eigenaren van de kelders aan de grachten meer en beter bij het project betrokken moeten worden. Gertjan te Hoonte (VVD) stelt dat de bewoners zich niet gehoord voelen. Ook andere partijen vinden dat de communicatie met de bewoners verbeterd moet worden. De VVD pleit voor een soort van stichting of vereniging waarin gemeente en bewoners samenwerken in het project. Daar zou dan eventueel een onafhankelijke derde partij bij betrokken kunnen worden.

ALLE KELDERS

Bert Kos van het CDA wil het project vergroten. Volgens hem zijn er ook grote problemen bij kelders aan de Choorstraat. Hij wil dat de wethouder bij zijn verkenning naar oplossingen voor het project ook dit soort kelders betrekt. Die kelders zitten nu nog niet in het herstelproject. En dus pleitten meerdere partijen voor een integrale aanpak van alle kelders in de binnenstad. Inmiddels is de wethouder bezig met een plan van aanpak, dat in april klaar moet zijn. Hij gaf aan dat hij bij dat plan ook andere kelders, zoals aan de Choorstraat, gaat betrekken.
Een grote meerderheid van de raad dat vrachtwagens nu echt weg moeten blijven van de grachten. Die zijn verboden, maar regelmatig rijden er nog zware vrachtwagens door de oude binnenstad. Gertjan te Hoonte (VVD): "De vrachtwagens die nu nog over de gracht rijden moeten echt een hele vette boete krijgen." D66-raadslid Susanne Schilderman gaat een stap verder, zij wil de hele binnenstad vrij van vrachtverkeer maken. Distributiecentra aan de rand van de stad zouden vrachtwagens moeten afvangen. Goederen zouden dan verder vervoerd moeten worden met kleine elektrische karretjes of fietsen. Wethouder Diepeveen zegt dat die route al is ingezet.
Er werd verder veel werd er gepraat over de financiën. Duidelijk is dat er extra geld nodig is. Bülent Isik van de PvdA was het meest pessimistisch: "32 miljoen wordt 50 miljoen, wordt 60 miljoen." Andere partijen gingen daar niet in mee. Maar zij wilden wel dat de pijn zo snel mogelijk wordt genomen.

FUIFJE

Tim Schipper (SP): "We gaan nu niet nog even fuiven van de centen en schuiven de problemen door naar de volgende begroting die vlak voor de verkiezingen zit." Hij doelt daarmee op het feit dat de problemen dan op het bordje komen van een volgende coalitie, na de verkiezingen. Die beginnen dan hun periode met een grote tegenvaller. Wethouder Diepeveen (GroenLinks) laat zich echter niet opjagen: "We moeten echt ruim de tijd nemen voor een goede herstart van het project."
De wethouder wil eerst weten wat hem nog te wachten staat. Hij denkt minstens een jaar nodig te hebben voor hij het project kan herstarten.