Zes miljoen voor sanering Nedereindse Plas is zoek

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een bedrag van zes miljoen euro dat bestemd was voor de sanering van de Oostplas van de Nedereindse Plas is zoek. Dat bleek tijdens een commissievergadering van de Utrechtse gemeenteraad.
De plas was vroeger een vuilstort, waarbij veel illegaal afval in de plas terecht is gekomen. Een sanering van de Westplas mislukte deels, waarna het college van B&W vorig jaar besloot om de sanering van de Oostplas achterwege te laten.
Dat besluit van het college kan op weerstand in de raad rekenen. Die voelde zich buitenspel gezet. Normaal gesproken neemt niet het college maar de raad in dit soort gevallen een besluit. Daarom haalde kersvers wethouder Eelco Eerenberg (D66) bakzeil en beloofde alsnog met een voorstel richting de raad te komen. Daarna kan de gemeenteraad besluiten of er alsnog gesaneerd moet worden.
Zo'n sanering kost miljoenen. De goedkoopste variant is ruim 10 miljoen euro. Dat geld is grotendeels beschikbaar gesteld door het Rijk. Maar na vragen van de VVD bleek dat niet meer duidelijk is waar het geld in de begroting geboekt is. Tot verbijstering van Gertjan te Hoonte.
Vooral de Partij voor de Dieren zet zich in voor een goede sanering van de plas. De partij vindt 'niets doen' geen optie. Raadslid Anne Sasbrink vindt het besluit van het college dan ook onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

MILIEUWINST

Dit in tegenstelling tot GroenLinks. Rachel Heijne van die partij stelde meer dan eens de vraag of de miljoenen die sanering kosten opwegen tegen de milieuwinst. Dit leidde weer tot hoon bij de VVD. Raadslid Te Hoonte: "Ik snap hier werkelijk niets van. Niets mag in deze stad van GroenLinks, geen auto mag er meer rijden vanwege het milieu. En nu de sanering van de Nedereindse Plas geld kost, is er ineens niets aan de hand met het milieu."

GIF

In 2004 nam de gemeenteraad een besluit om de plas te saneren. De gemeenteraad stelde toen vast dat het gif in de plas geïsoleerd moet worden en dat de uitstekende delen bij de oevers moesten afgedekt. Toen werd er door een ruime meerderheid van de raad gesteld dat 'niets doen' geen optie was. Te Hoonte gaf aan dat er destijds contracten getekend zijn, onder andere met de provincie. En dus is de gemeente verplicht om de sanering af te maken, aldus de liberalen.
De wethouder komt dus alsnog met een voorstel voor de raad, die dan het laatste woord heeft. Al lijkt een meerderheid nu al het oorspronkelijke plan van het college te steunen. Zo gaf D66 aan dat het volgens hen wel meevalt met de vervuiling in de plas. Volgens Jelmer Schreuder is de verontreiniging veel minder erg dan verwacht, er komt namelijk niets bovendrijven, zo betoogt hij.
Politierapporten en onderzoeken van ingenieursbureaus tonen echter aan dat het met de vervuiling van de voormalige vuilnisbelt niet meevalt, vooral omdat grotendeels onbekend is wat er illegaal gestort is. De wethouder gaf aan dat voor de zomer er een voorstel bij de raad moet liggen.