UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Poging doodslag met nagelschaar: OM eist celstraf en behandeling voor Amersfoortse dakloze

AMERSFOORT/UTRECHT - Een 38-jarige dakloze die afgelopen najaar een andere dakloze neerstak bij de dagopvang van Kwintes in Amersfoort, hangt ruim een jaar cel boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie eist voor poging doodslag 24 maanden gevangenisstraf tegen de man, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook zou hij zich in een kliniek moeten laten behandelen.

Dakloze Giovanni heeft bekend dat hij op 18 oktober een andere cliŽnt van de dagopvang aan het Smallepad in Amersfoort heeft gestoken. Het is door meerdere getuigen gezien en door bewakingscamera's vastgelegd. De verdachte sloeg de andere man hard tegen de borst, terwijl hij een nagelschaar vasthield. De schaar zou centimeters diep zijn binnengedrongen, waardoor het slachtoffer een klaplong opliep.

BANG EN BEDREIGD

Giovanni zegt dat hij zich bedreigd voelde door het slachtoffer en diens vrienden en uit noodweer heeft gestoken, omdat hij bang was door hen te worden mishandeld. Ze zouden de dag voor het steekincident ruzie met hem hebben gezocht en hem voor 'vieze neger' hebben uitgescholden. Hij zei dat hij bang was om een klap op zijn hoofd te krijgen, omdat hij hersenletsel heeft. Ook zou hij al eerder door een groep jongeren zijn ontvoerd en mishandeld.

Volgens Giovanni haalde het slachtoffer eerst naar hem uit en reageerde hij daarna angstig en zonder nadenken, maar het OM gelooft dat niet. De man zou zelf degene zijn geweest die zich agressief gedroeg en zat het slachtoffer achterna van een supermarkt in het centrum van Amersfoort tot aan het Stadhuisplein. Ondertussen riep hij dat hij hem ging steken. "Als je met een schaar iemand met zoveel kracht dwars door de jas in het bovenlichaam steekt, aanvaard je de kans dat die komt te overlijden", vond de officier van justitie.

Voelde me niet veilig met al die jonge gasten die alleen maar negatieve intentie hadden. Ben ook al vaker in elkaar geslagen door groep jongens."
Verdachte van doodslag bij daklozenopvang

HERSENLETSEL

Het slachtofffer zegt dat een fles drank de aanleiding was voor ruzie met de verdachte. De man heeft een ernstig alcoholprobleem en zwerf al jaren over straat. Door hersenletsel en psychische stoornissen is hij volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Door de jaren heen heeft hij een strafblad van 22 pagina's opgebouwd. Naast geweldpleging is hij ook meerdere keren voor drugsbezit vervolgd.

De verdachte stond vandaag niet alleen voor doodslag terecht, maar ook voor lokaalvredebreuk. Een maand voor het steekincident werd hij na een conflict met een medebewoner tijdelijk weggestuurd bij een opvang van het Leger des Heils in Utrecht. Hij zou zich heel boos en agressief hebben gedragen toen hij terugkwam om zijn spullen uit zijn kamertje te halen en deed niet wat hem werd opgedragen. De politie heeft hem toen aangehouden.

KLINIEK

Volgens zijn advocaat heeft de man uit noodweer gehandeld. Op de bewakingsbeelden zou te zien zijn dat over en weer geduwd wordt tussen dader en slachtoffer. "Mijn cliŽnt ging te ver maar dat komt voort uit een hevige gemoedstoestand", pleitte de advocaat. "Paranoia veroorzaakt deze gevoelens, ook al is er van werkelijke dreiging mogelijk geen sprake." De verdediging vroeg om vrijspraak of een korte celstraf, omdat de verdachte zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Het OM wil dat de man drie jaar lang onder toezicht van de reclassering komt en aan zijn toekomst werkt. Een alcoholverbod en begeleid wonen zouden hem op het rechte spoor moeten houden. Daarnaast moet de rechter hem verplichten om zich psychisch te laten behandelen, te beginnen met opname van maximaal een jaar in een kliniek.

De rechter doet over twee weken uitspraak.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -