Bouw faunapassage onder Biltse Rading van start

Projectleider Marieke Fleer met een passant op het terrein van de te bouwen faunapassage.
Projectleider Marieke Fleer met een passant op het terrein van de te bouwen faunapassage. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Op de Biltse Rading in Utrecht is vanochtend gestart met de bouw van een faunapassage. Het is de vierde tunnel die wordt gebouwd om alle groen in de regio met elkaar te verbinden en de biodiversiteit in de regio te vergroten. Zo moeten de dieren ongestoord kunnen rondlopen, zonder het risico dat ze doodgereden worden.
De tunnel wordt twee meter hoog, drie meter breed en 72 meter lang en verbindt de Voorveldse polder met Fort Voordorp. Het maakt onderdeel uit van een groenstrook die loopt van de grote rivieren via Rhijnauwen en Amelisweerd tot het Noorderpark en de Oostelijke Vechtplassen.
De plek van de faunapassage.
De plek van de faunapassage. © Gemeente Utrecht
"Het ziet er momenteel nog niet heel fraai uit, maar we proberen er wel wat moois van te maken", zei wethouder Lot van Hooijdonk vanochtend tijdens de start van de bouw. "Er komt uiteindelijk een tunnel onder de weg die groot genoeg is voor allerlei beesten om de weg te kunnen passeren."

LEEFGEBIED

Het gaat vooral om kleine dieren zoals egels, marterachtigen, vleermuizen en zelfs ringslangen. "Dat zijn dieren waarvan wij verwachten dat ze er gebruik van gaan maken." Zo'n tunnel is belangrijk om het leefgebied van dieren groter te maken. "Als je uitzoomt, ligt Nederland vol met spoorwegen, kanalen en wegen. Als je niks voor de dieren doet, worden ze eigenlijk opgesloten in kleine gebiedjes. Het gaat er dus om dat ze zich een beetje kunnen verspreiden."
Wethouder Lot van Hooijdonk op de plek waar de faunapassage wordt gebouwd.
Wethouder Lot van Hooijdonk op de plek waar de faunapassage wordt gebouwd. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Om te controleren of de dieren ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van de tunnel, worden er camera's opgehangen. "En je kunt natuurlijk ook met sporen bekijken of er gebruik van wordt gemaakt", zegt projectleider Marieke Fleer.
Het hele project kost 1 miljoen euro. Tijdens de aanleg blijft De Biltse Rading open voor het verkeer. Auto's worden over één baan geleid, voor fietsers is er een tijdelijk fietspad.