UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Laatste dag van de Utrechtse Bazaar: 'Een uitje voor de gewone Utrechter'

1/2
UTRECHT - Na bijna veertig jaar viel vandaag het doek voor de Utrechtse Bazaar. Een huurachterstand van 1,8 miljoen euro is voor de gemeente Utrecht voldoende reden om de huurovereenkomst met het bedrijf te beŽindigen.

Met een brok in zijn keel blikt directeur Laurens van der Heijden terug op een roerige periode. "De Utrechtse Bazaar is groot geworden op de bloemenveiling in Vleuten als een festijn voor een grote groep mensen die wat minder te besteden hebben in Utrecht. Wij zijn op een gegeven moment gedwongen om te verhuizen."

"Onze huur is toen zo ontzettend omhoog gegaan dat we dat niet meer op kunnen brengen. Wij moeten zeven dagen per week huur betalen en mogen maar twee dagen per week open zijn."

ALLES WAT JE NODIG HEBT

Iedereen is welkom op de Utrechtse Bazaar, maar het gros van het publiek is duidelijk gekomen voor de lage prijzen. Voor wie de drogisterij in de binnenstad eigenlijk iets te duur is, is er op de Utrechtse Bazaar voldoende keuze.

 Knippen voor 12 euro Knippen voor 12 euro | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

"Dames 12 euro, Heren 10 euro en Kinderen 9 euro" staat op een geel bord boven de kapsalon. Bij de buren staat een televisie te koop voor twintig euro. Verderop koop je fruit, kebab, laat je je telefoon repareren of kan je in de draaimolen.

"Ik begon hier op de Bazaar met een kleine drogisterij. Nu heb ik drie zaken", vertelt Sadatt. Hij staat hier al jaren met een kraam en vindt het vreselijk dat hij moet vertrekken. "Ik kan mijn producten aanbieden voor de helft van het geld die de meeste winkels vragen. Waar moeten mijn klanten nu heen? Ik kan ze moeilijk vragen om naar mijn andere zaak in Amsterdam te komen. Het vervoer is te duur."

DRIE KEER MODAAL

"Utrecht wordt langzamerhand een plek voor mensen die twee of drie keer modaal verdienen. De mensen die bij ons komen, hebben het niet zo goed. Maar daar heeft de politiek geen boodschap aan", vertelt directeur Laurens van der Heijden.

Van der Heijden is kwaad op de gemeente en op de ambtenaren die hem, naar eigen zeggen, jaren genegeerd hebben. "We hebben tot de allerlaatste week met de gemeente gestreden. We hebben een plan neergelegd waarmee we de komende twee jaar twee miljoen euro konden verdienen. Maar de gemeente heeft besloten om alles te sluiten. Wij gaan failliet en dit kost de gemeente 1,8 miljoen euro."

Waarschijnlijk wordt deze week faillissement aangevraagd voor de Utrechtse Bazaar. De kans dat de gemeente Utrecht de huurachterstand terugkrijgt, lijkt daarmee erg klein.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -