Veritas zamelt geld in voor stamceldonatie: 'Het gaat niet alleen om zuipen'

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Utrecht - Studentenvereniging Veritas organiseert een Donorweek om studenten over stamcel, bloed en orgaandonaties te informeren. Gisteravond gingen de leden het ijs op om te donorschaatsen. Hiermee halen ze geld op voor de organisatie Matchis, voor stamceldonatie. Veritas kwam de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws en daar wil de vereniging verandering in brengen. Een van de leden: “Ik wil ook de andere kant laten zien. Dat het niet alleen gaat om zuipen.”
Zesentwintig leden die ook stamceldonor zijn, glijden daarom dinsdagavond op hun schaatsen over het ijs, de één wat soepeler dan de ander. Maar het is voor een goed doel: om geld op te halen voor stamceldonaties. Ze schaatsen elk tien rondjes van 400 meter en komen daarmee aan een bedrag van 828 euro. "Tijdens de donorweek informeren we de studenten over bloed, orgaan en stamceldonaties”, zegt Veritaslid Noëna van Schaik. "Veel studenten hebben geen idee, terwijl we wel de beste doelgroep zijn om stamcellen te doneren."
KRITIEK
Dat Veritas zich ook van deze positieve kant wil laten zien is niet voor niets. Zo was er bijvoorbeeld kritiek op de ontgroeningen en afgelopen zomer was er veel ophef over Veritasleden die bij Park Paardenveld voor overlast zorgden. Volgens Noëna hadden zij er niet veel mee te maken. "Toch heeft het wel grote impact op ons gehad. Mensen denken: het is een sekte en die misdraagt zich altijd. Ik vind dat niet heel erg leuk."
Op de Vechtsebanen in Utrecht willen de studenten zich van hun andere kant laten zien. "Vooral de maatschappelijke kant, want door het negatieve nieuws vergeten mensen dat dit er ook is", zegt Noëna. "Door de donorweek deze week in het nieuws te brengen wil ik de andere kant ook belichten."
LEVEN REDDEN
Veritaslid Job van Lotringen heeft zelf laatst zijn eigen stamcellen gedoneerd. Drie jaar geleden is er ook een Donorweek georganiseerd door Veritas en toen heeft hij zich ingeschreven. "Ik werd in maart gebeld en toen werd er gezegd: Hé Job, je wordt aan iemand gematcht. Het is best wel zeldzaam, want de kans is heel klein dat je een match bent. Degene aan wie ik mijn stamcellen heb gedoneerd is een jongetje tussen de nul en drie jaar ergens op de wereld. De rest is nog onbekend."
"Voor het jongetje was dit zijn laatste kans om te overleven. Hij had eerst nul procent kans en met een stamceldonatie steeg zijn kans naar 50 procent. Of hij het heeft overleefd hoor ik binnenkort. Ik vond het een hele bijzondere ervaring. Daarom ben ik enorm blij dat Veritas het deze week onder de aandacht brengt en dat er veel stamceldonoren bij komen. Je kunt echt levens redden."
Veritaslid Job van Lotringen.
Veritaslid Job van Lotringen. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
PROCES
Stamcellen doneren is niet zomaar gedaan, er gaat een heel proces aan vooraf. "Je moet je bloed laten testen om te kijken of je nog steeds zo gezond bent", zegt Job. "Daarna ga je nog op controle in het ziekenhuis. Dan worden er allemaal testjes gedaan om te kijken of alles goed is en daarna ga je de operatie in onder gehele narcose. Dan lig je een dag in het ziekenhuis." Toch heeft Job daar niet veel van gemerkt. Bij zijn rug zijn vijf kleine gaatjes gemaakt. "Het ziet eruit als een soort van kleine spikkeltjes of sproetjes, maar het is amper te zien."
Je moet er dus wat voor overhebben en volgens Job zouden meer mensen dit moeten doen. "Als je van tevoren denkt aan al die tests dan klinkt het heel erg veel. Maar met drie of vier dagen van jouw leven kun je een leven redden. Als je het zo bekijkt is het natuurlijk helemaal niets. Je moet alleen die stap zetten om je in te schrijven."
Zijn verhaal heeft Veritaslid Noëna van Schaik geïnspireerd en ook zij is sinds kort stamceldonor. "Ik heb wel getwijfeld want ik vond het wel een beetje eng ook dat ik onder narcose moet. Maar dat je iemand met zo’n kleine moeite kan helpen. Waarom zou ik het niet doen?" Job gaat zijn verhaal tijdens de donorweek ook aan andere studenten vertellen, hij hoopt ze te inspireren om zelf ook stamceldonor te worden.
REPUTATIE
Job vindt dat de maatschappelijke dingen die Veritas doet onderbelicht blijven. "Het is natuurlijk veel spectaculairder als er misstanden zijn dan dat in een week heel veel mensen zich inschrijven voor stamcellendonatie. Dus ik denk dat het vooral met spektakel te maken heeft, dat mensen dat interessanter vinden."
Noëna hoopt dat met de donorweek veel studenten worden geïnformeerd, maar dus ook dat Veritas goed in het nieuws komt en dat mensen anders over de studentenvereniging gaan denken: "Ik hoop vooral heel positief en tuurlijk wordt er gezopen op Veritas, maar je kunt jezelf op heel veel manieren ontwikkelen. Zo zien ze dat wij ook dit soort dingen ook kunnen bereiken en wat voor de maatschappij doen."
Maar het doel blijft vooral donoren werven, voegt Job toe: "Het doel is dat zoveel mogelijk mensen zich gaan inschrijven als stamceldonor. En daarbij zou het ook mooi zijn als mensen de andere kant van de studentenvereniging zien. We hebben jaarlijks een daklozenlunch, een benefietconcert waar heel Utrecht voor uitgenodigd is. De Donorweek is een stap in de goede richting, maar het kan altijd beter. Dus ik hoop dat de week jaarlijks terugkeert, want je ziet dat het resultaat kan hebben.”
De veritanen schaatsen op de Vechtse Banen.
De veritanen schaatsen op de Vechtse Banen. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist