UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Alle Utrechtse burgemeesters willen vuurwerkverbod: ook burgemeester De Bilt overtuigd

1/2
DE BILT - In de provincie Utrecht willen alle burgemeesters een vuurwerkverbod. Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt is de laatste burgemeester die overstag is gegaan. Vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie maakte hij zijn standpunt bekend.

"Laten we in ieder geval beginnen met een landelijk verbod op losse vuurwerkpijlen en knalvuurwerk die als projectielen tegen onze hulpverleners kunnen worden ingezet. Een verdergaand verbod sluit ik ook niet uit, mits dit handhaafbaar is."

 Zo denken gemeenten over het vuurwerkverbod. Zo denken gemeenten over het vuurwerkverbod. | Foto: RTV Utrecht

VUURWERKSHOW

Dinsdag was Potters nog niet overtuigd van de noodzaak van een verbod. Maar hij is de afgelopen dagen dus bijgedraaid. Daarnaast stelt hij voor om een centrale vuurwerkshow te organiseren.

"Een centrale vuurwerkshow die door middel van crowdfunding vanuit de Biltse samenleving grotendeels zelf wordt betaald? Ik sta open voor goede ideeën."

HANDHAVING

Veel burgemeesters die voor een verbod zijn, zien nog wel flinke haken en ogen. Er zijn vooral veel zorgen over de uitvoerbaarheid. "Zo'n verbod moet je wel kunnen handhaven, anders is het alleen maar stoere praat en zullen weinig mensen zich er iets van aantrekken", aldus Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Dat ziet ook Roland van Benthem (VVD) van Eemnes. "Handhaving op lokaal niveau is een lastige opgave zolang een landelijk verbod niet gerealiseerd is."

In De Bilt zijn dit jaar particuliere beveiligers ingezet om de vuurwerkoverlast te beteugelen. "Dat is goed bevallen. De samenwerking tussen alle partijen was uitstekend. Maar dit is natuurlijk geen structurele oplossing. Er moet zoals ik al eerder heb aangeven snel meer politiecapaciteit beschikbaar komen", aldus burgemeester Potters.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -