onlinepetitie ondertekend die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest." /> onlinepetitie ondertekend die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest. (Foto: RTV Utrecht)" /> onlinepetitie ondertekend die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest." /> UStad - Nieuws- en sportoverzicht voor de stad Utrecht

UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Kwart miljoen ondertekenaars petitie vuurwerkverbod

PROVINCIE UTRECHT - Meer dan een kwart miljoen mensen en organisaties hebben de onlinepetitie ondertekend die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest. Vooral de afgelopen dagen hebben zich meer dan 50.000 ondertekenaars aangesloten, meldt de organisatie.

Het aantal ondertekenaars van beide antivuurwerkinitiatieven stond voor de jaarwisseling nog op rond de 190.000, maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar loopt het storm, met soms meer dan 10.000 steunbetuigingen per dag, aldus de organisatie.

De ondertekenaars doen het dringende verzoek aan de politiek om vanaf de komende jaargang consumentenvuurwerk volledig te verbieden. Vrijdag deed ook de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen een oproep voor een verbod. Hij gaat hiermee in tegen zijn eigen partij de VVD, die nog niet voor een verbod is.

Voorstanders van vuurwerk roeren zich ook. De petitie voor vuurwerk is ruim 110.000 keer getekend. Het motto van die petitie is: "Laat illegaal vuurwerk onze traditie niet vernielen".

SIERVUURWERK

Politiechef Erik Akerboom wil dat consumenten alleen nog maar siervuurwerk kunnen kopen waarmee niet kan worden gegooid. De afgelopen jaarwisseling werden volgen Akerboom meer agenten met vuurwerk zijn aangevallen met vuurwerk dan de jaren hiervoor.

Zo werden op 31 december agenten in Kanaleneiland bekogeld met vuurwerk toen ze gingen kijken bij een kapotte lantaarnpaal die over de weg hing. Aan de Tigrisdreef in Overvecht ging het eveneens mis. Hier liep een agent een gescheurd trommelvlies op toen er vuurwerk naar hem werd gegooid. Eerder deelde de Amersfoortse hoofdagent Kadir Duran zijn emotionele verhaal over de gevolgen nadat een lawinepijl bij hem ontplofte. Dat leidde tot honderden reacties.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -