Gökmen T. 'schittert' door afwezigheid, krijgt toch verplicht advocaat

André Seebregts wordt tegen wil en dank advocaat van T.
André Seebregts wordt tegen wil en dank advocaat van T. © ANP
UTRECHT - Gökmen T. moet zijn proces voortzetten met een advocaat. De rechter heeft zijn verzoek om zelf zijn verdediging te doen afgewezen.
Vanochtend was in de Utrechtse rechtbank de laatste pro-formazitting. De tramschutter kwam ondanks herhaaldelijke oproepen niet opdagen. Hij verzette zich tegen de reis naar de rechtbank.
Het OM besloot T. niet te dwingen naar de rechtbank te komen. Daarvoor zou te veel geweld nodig zijn, bovendien betrof het 'slechts' een pro-formazitting. De afwezigheid van T. leidde tot boze reacties van nabestaanden in de zaal. Een vader zei dat de verdachte ook veel geweld heeft gebruikt tegen zijn dochter. "In wat voor land leven we?"

TOCH EEN ADVOCAAT

De rechter bepaalde vanochtend nogmaals dat T. zich moet laten bijstaan door een advocaat. Eerder weigerde hij dat. Tegen zijn zin in werd André Seebregts toegewezen als advocaat. Seebregts verdedigde vanochtend alsnog het standpunt van zijn cliënt: T. kan zichzelf verdedigen en beseft dat hij een levenslange celstraf riskeert.
Ook het OM vindt het goed als T. het proces zonder advocaat voortzet. Maar de rechtbank besloot na overleg om toch niet overstag te gaan: als maandag 2 maart de inhoudelijke behandeling van start gaat, moet T. zich laten bijstaan door raadsman André Seebregts, of hij nou wil of niet. Ook werd de tramschutter opgeroepen in maart zijn gezicht te laten zien in de rechtbank.

PSYCHISCH ONDERZOEK

Gökmen T. is onderzocht door het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers stellen dat de Kanaleneilander "een gebrekkige ontwikkeling in de geestvermogens" heeft. Hij is licht verminderd toerekeningsvatbaar, narcistisch en zwakbegaafd. Dat is voor de rechter een reden om hem te verplichten een advocaat in de hand te nemen.
De rechters bepaalden dat T. zijn proces moet voortzetten met een advocaat.
De rechters bepaalden dat T. zijn proces moet voortzetten met een advocaat. © ANP

BESCHULDIGING

T. wordt beschuldigd van moord met een terroristisch oogmerk op vier mensen, poging hiertoe op drie mensen, bedreiging met een terroristisch misdrijf van meerdere personen in en buiten de tram. Hij heeft bekend de vier mensen te hebben gedood. Ook geeft hij toe dat hij handelde uit terroristisch motief. "Ik doe dit voor mijn geloof", zei hij in de rechtbank.
Ook staat een mishandeling van een gevangenismedewerker in Lelystad op de aanklacht.