UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Omstreden verkeersplan centrum Zeist deels teruggedraaid

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft vanavond een streep gezet door een deel van het omstreden verkeersplan voor het centrum van Zeist. In de zogenoemde Centrumvisie, een plan om het winkelhart van het dorp te verbeteren, zijn verschillende wegen eenrichtingsverkeer geworden en zijn andere straten compleet afgesloten voor autoverkeer.

Vanaf het begin was er fel verzet tegen de maatregelen. Winkeliers vreesden dat ze minder bereikbaar zouden zijn en daardoor klandizie misliepen. Bewoners van het centrum klaagden over slechte bereikbaarheid en omwonenden van het centrum waren bang dat er een sterke toename van verkeer in hun straten zou plaatsvinden. Het college, gesteund door een meerderheid van de raad, drukte de plannen echter toch door.

ONDERZOEK

Een onderzoeksbureau bekeek recent hoe de aanpassingen in de praktijk uitvielen en kwam tot de conclusie dat de verkeersmaatregelen meer kwaad dan goed doen. Coalitiepartijen VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie, gesteund door de PvdA, draaiden hun mening vervolgens bij.

Met een amendement bedongen de partijen dat onder andere verkeer weer langs de bibliotheek moet rijden. Ook is de Korte Steynlaan snel weer in twee richtingen toegankelijk. Als klap op de vuurpijl wordt de Jagerlaan weer opengesteld, om op die manier via de Slotlaan op de Antonlaan te komen.

De aanpassingen worden zo snel mogelijk gedaan. Wel wil de raad dat er goed gelet wordt op de veiligheid van fietsers en voetgangers in het centrumgebied. Die zijn immers 'gewend' aan de huidige situatie. Ook zal op papier gezet moeten worden hoe de aanpassingen worden vormgegeven. Mogelijk komt er een tijdelijke oplossing om het allemaal niet te lang te laten duren.

Volgens wethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) is de beslissing het verkeer weer te laten rijden zoals voorheen geen nederlaag. "In 2015 hebben we met elkaar gesproken over de Centrumvisie. Een raadsmeerderheid was het er toen mee eens dat het centrum autoluw moest worden. Er is in de tussentijd een hoop veranderd en dit is nou een voorbeeld van hoe raad en college samen tot nieuwe inzichten kunnen komen."

Het is overigens maar de vraag of de wegen binnen een paar dagen weer op de schop gaan. Er zijn namelijk wel degelijk voorstanders om de huidige situatie te handhaven. "Ik heb veel brieven en berichten van mensen gehad die me zeiden dat ik mijn rug vooral recht moest houden", aldus Hoogstraten. "Het is mogelijk dat die groep bezwaar aan gaat tekenen tegen dit besluit. Daar moeten we rekening mee houden."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -