UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Twee jaar bouwen aan RIVM-pand: elke twee weken een nieuwe verdieping

1/2
UTRECHT - Exact twee jaar geleden ging de eerste paal van het nieuwe RIVM-gebouw op de Uithof de grond in. "Ik zie dat we serieus goede meters maken en dat is ook goed zichtbaar", zegt de tevreden kijkende projectdirecteur Huub Klaassen. Meters maken ze hier zeker, want elke twee weken komt er een verdieping bij en daarmee verdwijnen de vier betonnen kernen, waarop de kranen staan, langzaam uit het zicht.

Twee jaar bouwen aan RIVM-pand Utrecht


Een verdieping bestaat uit betonnen gevelpanelen, die al gevuld zijn met glas. Dagelijks worden er vier elementen geplaatst, die één voor één per vrachtwagen worden aangeleverd op de bouwplaats. Tot en met april zijn ze bezig met het plaatsen hiervan. Bovenop de dertig vierkante meter grote gevelpanelen komen betonnen vloeren, die worden afgestort met een druklaag, wat ervoor zorgt dat het draagvermogen groter wordt.

PERSONEEL

Het project verloopt volgens planning en eind 2021 zal het gebouw beschikbaar worden gesteld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De werkzaamheden mogen dan gestaag verlopen, maar het vinden van personeel is niet altijd even makkelijk. "Dat is een algemeen beeld dat we in Nederland en heel West-Europa aantreffen", stelt Klaassen. Door veel en intensief te zoeken, hebben zij dit probleem opgelost.

BOUWSTOP

Waar andere bedrijven veel hinder ondervinden van de stikstofproblematiek, vertelt Klaassen dat ze er hier juist profijt van hebben gehad. "We zijn aan personeel gekomen, omdat andere projecten vertraagd zijn of niet zijn doorgegaan. Dat is ons geluk geweest." Hier is dus geen sprake geweest van vertraging of een bouwstop, omdat de bouw van het pand al was gestart en de vergunning al was afgegeven, conform de toen geldende regelgeving.

KRANEN

De kranen blijven nog wel een tijdje zichtbaar boven de stad, want het aanbrengen van de betonnen gevelpanelen is niet de laatste klus waarvoor ze worden gebruikt. "Volgend jaar, eind mei tot en met half juni gaan we tweede huidgevel aanbrengen", zegt Klaassen. Dat zijn metalen frames met de daarin glazen panelen, die ongeveer even groot zijn als de gevelelementen. "Op het moment dat deze zijn geplaatst, is het gebouw dicht en zullen de kranen worden afgebroken", sluit Klaassen af.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -