Wie moet betalen voor de opvang van Utrechtse dieren in het wild?

PROVINCIE UTRECHT - De vogelopvang in Utrecht kampt met die vraag, nu de opvang voor de zoveelste keer dicht moet in de wintermaanden omdat er te weinig geld is om open te blijven. Dat betekent dat zieke vogels lange ritten naar de vogelopvang in Soest moeten maken.
De vogels moeten nu naar de opvang in Soest.
De vogels moeten nu naar de opvang in Soest. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De huidige problemen staan niet op zich. "Het financiële probleem speelt al jaren", zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming. "De vogelopvang in Utrecht is nu afhankelijk van donaties en giften, maar er is een structurele behoefte aan geld. Dus dat moet er komen." Er komt wel geld binnen, maar dat gebeurt maar mondjesmaat dankzij de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren.
Met een voorstel zorgde Statenlid Willem van der Steeg ervoor dat de provincie vanaf volgend jaar nog eens 50.000 euro uitgeeft aan de opvang van wilde dieren. Van der Steeg vond dat geen overheid zich hierover ontfermde. "De wet zegt niet heel helder dat de gemeente of de provincie dit onderwerp moet oppakken of financieren. Dus wat je de afgelopen jaren dan ziet, is dat de ballen heen en weer geschoten worden tussen verschillende partijen en dat er dan dus niet heel veel gebeurt."
Maar met geld alleen is het probleem niet uit de wereld, zegt Van der Steeg. "Die 50.000 euro zien we als een stap. Maar er moet ook meer samengewerkt worden tussen verschillende opvangen in de regio. Daarnaast moeten overheden blijven meedenken, ook de gemeente."

SAMENWERKING

De provincie Utrecht kent tientallen dierenwelzijnsorganisaties die eigen regels en afspraken hebben gemaakt met een gemeente. Dat zou beter afgestemd moeten worden, vindt ook de Dierenbescherming. Omdat zij landelijk opereren kunnen ze een professioneel netwerk opbouwen van ambulancediensten en medewerkers. Nu hebben ze alleen afspraken met de vogelopvangen in Soest en Utrecht en kunnen ze alleen daar zorgen dat alles goed verloopt.
Maar hoe goed die samenwerking ook verloopt, het echte probleem blijft volgens de Dierenbescherming geld. Zelf heeft de organisatie bijna een ton aan de vogelopvang in Utrecht gegeven en ook dat bleek nog niet genoeg. Silos: "Dus met 50.000 euro voor de hele provincie Utrecht het wild opvangen, dat lijkt ons niet echt een kostendekkend verhaal." De provincie neemt volgend jaar een besluit over waar de 50.000 euro precies naartoe gaat.
Vogelopvang Utrecht heeft geen geld en gaat een paar maanden op slot