UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Tony Joe (18) uit Nieuwegein zoekt maatje: 'Ik voel me weleens een beetje eenzaam'

UTRECHT - "Wat kan ik doen om op een bijzondere manier nieuwe mensen te leren kennen in Utrecht?" Tony Joe is 18 jaar oud en voelt zich weleens eenzaam. Mensen denken vaak dat dat voorbehouden is aan ouderen, maar niets is minder waar. Veel jongeren in ons land voelen zich eenzaam. "Ik vind het een beetje moeilijk en ook wel spannend om te zeggen, maar ik ervaar het wel."

Sinds kort woont Tony Joe in Nieuwegein, hij komt vaak in Utrecht. Hij heeft al meerdere pogingen ondernomen om nieuwe vrienden te maken, maar tot dusver heeft het nog niet veel opgeleverd. Daarom probeerde hij het vandaag in de openbare Facebookpagina 'UTRECHT!' nogmaals."Ik vind het een beetje moeilijk en spannend wel om te zeggen... Maar toch doe ik het. Ik voel mij als 18 jarige (en als vele anderen blijkbaar) weleens een beetje eenzaam en vind het vaak ook lastig/spannend om nieuwe contacten te leggen", schrijft hij. "Hier wil ik heel erg graag verandering in brengen op een speciale manier, bijvoorbeeld op het station of in de binnenstad. In ieder geval plekken waar veel mensen komen. Maar ik weet dus niet precies wat en op wat voor manier."

ONDERZOEK NAAR EENZAAMHEID

Het Trimbos Instituut heeft onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder volwassenen vanaf 18 jaar. "Daaruit blijkt dat volwassenen die zich eenzaam voelen een grotere kans hebben op psychische aandoeningen", vertelt Marloes Kleinjan van het Trimbos Instituut. "Op dit moment zijn we ook bezig met een onderzoek dat zich specifiek richt op jongeren: 'Geluk onder druk?' Dat is niet enkel gericht op eenzaamheid, maar gaat vooral ook over thema's als prestatiedruk, stress en of ze gelukkig zijn."

Wel worden er in dit onderzoek vragen gesteld die betrekking hebben op eenzaamheid. "We vragen de jongeren bijvoorbeeld of ze veel op zichzelf zijn en of ze minimaal één goede vriend of vriendin hebben. Onderdeel van het onderzoek is ook dat we met jongeren zelf praten, het kan dus zijn dat ze eenzaamheid zelf benaderen als thema. Het onderzoek loopt nu nog, dus we hebben nog geen resultaten. Volgend jaar mei hebben we daar meer zicht op."

#MAATJEGEZOCHT

Het verhaal van Tony Joe staat niet op zich. Enkele maanden geleden werd onder de hashtag #maatjegezocht op sociale media aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder jongeren. Honderden jongeren probeerden op die manier in contact te komen met gelijkgestemden.

FREE HUGS

Ook Tony Joe probeerde via die weg vrienden te maken. "Ik vond het heel interessant dat het op die manier ging. Ik heb toen ook wel wat reacties gekregen, van drie of vier mensen. Op dit moment spreek ik er daar nog één van. Als het goed is ga ik daarmee afspreken, maar tot nu toe is het er nog niet van gekomen."

Eerder probeerde hij het ook op een andere manier: met een bord met daarop de tekst 'Free Hugs' stond hij op Utrecht Centraal. "Anderen filmden dat voor mijn YouTube-kanaal. Zoiets vind ik dan weer helemaal niet eng om te doen. Mensen komen dan naar je toe. Maar om zelf mensen aan te spreken, dat vind ik wel spannend."

HANDJE HELPEN

Sinds kort heeft hij contact met een maatje via de stichting Handje Helpen. "Dat vind ik heel fijn. Als er nog iemand is, met wie ik gewoon af en toe kan afspreken, zou ik dat heel leuk vinden." Tony Joe maakt filmpjes voor zijn YouTubekanaal, gamet soms op de Xbox en doet één keer in de week aan streetdance. "Als mensen vergelijkbare hobby's hebben, is dat natuurlijk heel mooi meegenomen, maar het is zeker geen verplichting."

Contact opnemen met Tony Joe? Via Facebook, Instagram en YouTube kun je hem een berichtje sturen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -