UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Ruud en Truus raken huis en werk kwijt door verbreding A27: 'Het is heel moeilijk'

1/4
UTRECHT - Ze liggen er verlaten bij: de tennisbanen van de voormalige tennisclub Rijnsweerd. Tot twee jaar geleden waren Ruud en Truus Nijenhuis eigenaars van het terrein, waar ze ook wonen. Ze staken er hart en ziel in. Maar door de verbreding van de A27 wordt alles platgegooid en moet het echtpaar hun huis verlaten. "We willen hier zo lang mogelijk blijven."

Rijkswaterstaat nam zeven jaar geleden voor het eerst contact op met de 61-jarige Ruud en Truus. Er is grond nodig voor de verbreding van de snelweg. Op die plek liggen de tennisbanen en staat hun huis. Al snel wordt duidelijk dat alles moet wijken voor de verbreding van de A27. Dat kwam hard aan: "We waren heel erg geschrokken en van slag en wisten niet wat we moesten doen. Het is heel moeilijk."

 Ruud naast het huis dat gesloopt wordt. Ruud naast het huis dat gesloopt wordt. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

PIJN IN HET HART

Ruud werkte 26 jaar met veel plezier op de tennisbaan van Tennisclub Rijnsweerd. Hij werkte zeven dagen in de week samen met Truus. Zij stond er jaren achter de bar en hij gaf tennislessen. "Het was altijd zo'n gezellige, kleine tennisclub", zegt ze. Truus sliep lange tijd slecht door het verlies van de tennisbaan, het was een groot deel van hun leven. En niet alleen op werkgebied. "We hebben heel veel vrienden en kennissen van de tennisclub die we dagelijks zagen."

"De leden van Tennisclub Rijnsweerd vonden het zelf ook heel treurig dat ze weg moesten", vertelt Ruud. "Ze zijn met pijn in het hart gefuseerd met tennisclub STVU en tennissen nu bij hun op de banen." De tennisbaan van Ruud en Truus staat inmiddels al maanden leeg.

De tekst gaat verder na de foto.

 De oude tennisbaan van Ruud wordt niet meer gebruikt. De oude tennisbaan van Ruud wordt niet meer gebruikt. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Het stel woont al die tijd in het huis naast de tennisclub. Het staat in een groene omgeving en ze hebben een enorme band met de plek. "Het is heel jammer dat we weg moeten. Ik woonde hier met mijn gezin", zegt Ruud. "We zitten hier perfect en zaten nog geen halve minuut van mijn werk vandaan. Het is vijf minuten lopen naar Amelisweerd en in een kwartier ben je in de stad."

ONZEKER

In 2017 zijn Ruud en Truus uitgekocht door Rijkswaterstaat. Ruud vindt dat het contact goed verliep: "We worden goed op de hoogte gehouden." Wel veranderde de planning steeds. Volgens Truus is het net een piramide. "Ze begonnen met grote plannen en elk jaar viel er weer iets af." Nu is de verbreding van de snelweg een paar jaar uitgesteld en is het erg onzeker wanneer ze uit huis moeten. "De tennisbaan wordt aankomende maand gesloopt maar wanneer ze met het huis gaan beginnen weten we nog niet."

 De oude tennisbaan. De oude tennisbaan. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Ondanks al die onzekerheid zijn ze nog niet van plan om weg te gaan. "Je gaat nooit meer zoiets vinden als dit in Utrecht. Mijn wens is om hier zo lang mogelijk te blijven wonen, totdat ze beginnen met bouwen", zegt Ruud. Waar het echtpaar daarna heen gaat, weten ze nog niet. "Dat zien we tegen die tijd. We zijn echte Utrechters dus het liefst zouden we een nieuwe woning in Utrecht willen hebben."

Omdat al zo lang bekend is dat ze moeten vertrekken van de tennisbaan hebben Ruud en Truus de tijd gehad om het te verwerken. De grootste schrik is voorbij en ze staan er nu nuchter in. "Het is zoals het is en er is niks aan te doen." Ruud is blij als de plannen van de verbreding van de snelweg doorgaan. "Ik zou het nog veel erger vinden als het nu helemaal niet meer doorgaat, want dan is alles voor niets geweest."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -