Honderden demonstranten op Jaarbeursplein: 'Zo wreed, zo wreed, de zorg wordt uitgekleed!'

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Enkele honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers hebben vanmiddag op het Jaarbeursplein in Utrecht actie gevoerd voor betere arbeidsvoorwaarden. De stakende medewerkers wilden met hun protest hun eis voor 5 procent loonsverhoging en minder regeldruk kracht bijzetten.
"Zo wreed, zo wreed, de zorg wordt uitgekleed," meldde één van de spandoeken. "De cao valt zwaar op de maag, 5 procent erbij graag", luidde een andere tekst.

SLECHT BETAALD

"Ik denk dat als er meer salaris is, dat dan ook meer mensen het aandurven om voor dit vak te kiezen," zei een van de demonstraten. "Omdat je zo slecht betaald krijgt, gaan veel mensen voor zichzelf werken. En die mensen zijn veel duurder," vulde een ander aan.
Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met demonstranten

'WEINIG RUIMTE'

Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), was ook op het plein aanwezig en zei de zorgen te begrijpen. Maar tegelijkertijd gaf hij aan weinig ruimte te hebben om aan de looneis van de vakbonden tegemoet te komen. "Mensen verdienen waardering voor het belangrijke werk wat ze doen," zei hij op het plein tegen Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij. "Maar het kan nooit zoveel zijn als men wil, want er zit ook een grens aan de begroting van ziekenhuizen."
Ad Melkert in gesprek met zorgpersoneel
Ad Melkert in gesprek met zorgpersoneel © Robert Jan Booij
Volgens Melkert zou het onverantwoord zijn om aan de eis van 5 procent loonsverhoging van de vakbonden tegemoet te komen. "Dan komen ziekenhuizen in de financiële gevarenzone. En niemand wil een ziekenhuis zien verdwijnen." Hij wil niet verder gaan dan de 3,5 procent die eerder is geboden.
Ad Melkert: "Mensen verdienen waardering, maar het kan nooit zoveel zijn als men wil"

DEN HAAG

De NVZ-voorzitter ziet een mogelijke oplossing uit Den Haag komen, waar wellicht nog wel wat geld is te vinden. "Uiteindelijk gaat het om gemeenschapsgeld en een gemeenschapsvoorziening. Dus we zullen er met elkaar uit moeten komen."
Melkert vertelde diezelfde boodschap even later op het podium. Daar werd hij met een mengeling van gejoel en boegeroep onthaald. Inmiddels is de demonstratie afgelopen. De actievoerders zongen ter afsluiting op de trap bij het Jaarbeursplein hun eigen versie van 'Bloed, zweet en tranen'.
De demonstranten sloten af met hun versie van 'Bloed, zweet en tranen'