UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

RIVM opent escaperoom in strijd tegen niet-werkende antibiotica

UTRECHT/UTRECHT - In het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne staat de komende dagen een escaperoom om aandacht te vragen voor antibiotica. Volgens het RIVM is het gevaarlijk om dat onverantwoord of te vaak te gebruiken, omdat bacteriŽn immuun kunnen worden voor het medicijn.

Spelenderwijs moet de escaperoom het bewustzijn over antibioticagebruik laten toenemen. Eenmaal opgesloten zoeken deelnemers de juiste medicijnen om elkaar te bevrijden, terwijl de secondes op een grote klok langzaam wegtikken. Als de tijd op is, is het 'einde oefening'.

Volgens het RIVM, het instituut dat de escaperoom heeft opgebouwd, nemen de resistente bacteriŽn wereldwijd toe. "Als iets niet meer werkt dan moeten we op zoek naar andere antibiotica", zegt organisator Alieke van Leeuwen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de poepbacterie, die wordt overgedragen als handen na een toiletbezoek niet goed worden gewassen.

In Nederland houdt de huisarts een oogje in het zeil door altijd een verwijzing mee te geven als je antibioticum bij de apotheek moet halen. Toch ligt ook hier het gevaar dat een medicijn niet meer werkt op de loer. "Het advies van de arts moet je nog wel opvolgen. Gebruik ook nooit restjes oude antibiotica als je dat nog hebt liggen", waarschuwt Van Leeuwen.

Een deelnemer die haar vriendin probeert te bevrijden steekt er in ieder geval wat van op. "Zelf weet ik er niet heel veel van af" zegt ze. "Maar ik weet dat bij sommigen wel antibiotica nodig is. En dan moet er wel goed worden uitgezocht welke wel werkt en welke niet."

De escaperoom is nog tot en met woensdag in Hoog Catharijne en is gratis toegankelijk.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -