UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht wil meer diversiteit in straatnamen, verzetsvrouw Hebe Kohlbrugge krijgt straat in Haarrijn

UTRECHT - Utrecht gaat meer rekening houden met diversiteit bij straatnaamgeving. GroenLinks, D66, Pvda en Partij voor de Dieren zwengelden de discussie afgelopen zomer aan. De fracties stelden in een motie dat mannen in Utrecht bijna het alleenrecht hebben op straatnaamvernoemingen.

De vier partijen vroegen het college om voor meer evenwicht te zorgen met betrekking tot diversiteit in brede zin. "Dat kan zich vertalen in het vernoemen van nieuwe straten, pleinen en parken naar landelijke of lokale voorvechters van gelijke rechten, waaronder strijders tegen de slavernij, en landelijke of lokale vrouwelijke, bi-culturele, Ihbtqi+ rolmodellen uit diverse maatschappelijke sectoren enzovoorts."

Naar aanleiding van de motie heeft het Utrechtse stadsbestuur de commissie Straatnaamgeving nu opgedragen bij de vernoeming van straten en straatnaamthema's meer rekening te houden met diversiteit in brede zin. Utrechters worden aangemoedigd om ook zelf voorstellen in te dienen.

Een eerste stap naar meer balans is de nieuwbouwlocatie Haarrijn in Vleuten. In de zogenoemde Heldinnenwijk worden dertig straten naar vrouwen vernoemd, zo werd eerder al bekend. Onder anderen de Utrechtse verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge krijgt hier een straat. Het voorstel om haar op deze manier te eren, kwam in 2016 van de ChristenUnie.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -