Tekort aan studieplekken in Utrecht en dus... studeren in een club

UTRECHT - 's Nachts is het een club, overdag een studieomgeving: de Winkel van Sinkel opent deze week de deuren voor studenten om te kunnen leren. Er zijn te weinig studieplekken in Utrecht tijdens de tentamenweken. Maar is dit een goed alternatief voor de studenten?
Normaal dansen studenten in de Winkel van Sinkel rond de pilaren en drinken ze cocktails en bier maar vandaag even niet. Nu zijn er op de eerste verdieping stilteruimtes om te leren, staat er muziek op in de overlegruimte en is het enige dat aan een stap-avond doet denken het feit dat er een hapje en drankje aan de bar kan worden besteld.

NIEUWE LEERPLEK

In de Winkel van Sinkel zijn deze week 130 tafeltjes voor studenten van 8.00 uur tot middernacht. Het is een initiatief van een energiedrankje dat dit eerder ook in Amsterdam heeft gedaan. Medeorganisator Carmen Reissig vertelt dat nachtclubs meer dan de helft van de tijd leeg zijn. "Dus waarom maken we daar niet een perfecte leerplek van voor studenten?"
Er zijn drie stilteruimtes, een ruimte waar je kunt overleggen met muziek, en een speelruimte. "In die laatste kun je je hoofd even leeg maken", zegt Reissig. Studenten kunnen daar bijvoorbeeld Mario-karten of spelen op een pingpongtafel.
Tekort aan studieplekken in Utrecht en dus... studeren in een club

MENINGEN VERDEELD

De meningen over de nieuwe studielocatie zijn verdeeld. Sommigen vinden het niet stil genoeg, maar student verpleegkunde Meyke Wolbert is enthousiast. "Ik zit liever hier dan in de bibliotheek. Ik heb geen moeite met een ruis op de achtergrond tijdens het leren. Ik kan me niet goed concentreren als het muisstil is."
Voor student Bram Vossen moet het juist wel stil zijn. "Het was niet rustig in de stilteruimte, ik hoorde het geluid nog van de speelruimte hiernaast." Hij vond het niet zo'n succes. De volgende keer is hij ook gewoon weer thuis te vinden, waar hij normaalgesproken leert.
Student technisch bedrijfskunde Reinout Hofman is enthousiast. "Ik vind het ook fijn om hier te studeren. Het is niet overvol en ik kan hier net zo goed leren als in de bibliotheek." Ook voor student Stephan is de actie van de Winkel van Sinkel geslaagd. Hij wil het studeren zo leuk mogelijk maken voor zichzelf. "Thuis studeren is misschien effectiever maar saai."
Aan thuis studeren kleven ook nadelen. Zo vertelt Meyke dat ze daar sneller afgeleid is door de spullen die in haar kamer liggen. Ook student Rijnaut Hofman studeert beter buiten de deur. "Ik woon samen met acht jongens in een studentenhuis, dus dat is vaak te druk."
Nog een stilteruimte
Nog een stilteruimte © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

BOMVOL

Dat studenten overwegen om te studeren in een plek als de Winkel van Sinkel komt omdat het in de bibliotheek vaak bomvol is, vooral tijdens de tentamenweken. Rechtenstudent Puck van Veen: "Tijdens de tentamenperiode heb je nooit plek in de bieb dus je komt altijd binnen met haast omdat je een plekje moet zoeken. Dat is onnodige stress die erbij komt tijdens het studeren."
Falco van Netten, voorzitter van Vidius studentenunie, vindt dat er een probleem is met het aantal studieplekken in Utrecht. "Ik denk dat studenten erg creatief omgaan met het vinden van een studieplek. Ik zie soms studenten studeren in koffietentjes en ik heb letterlijk iemand op straat zien studeren." Hij baalt van het probleem. "Het zou niet nodig moeten zijn in een studentenstad als Utrecht." Zelf zou hij niet naar de Winkel van Sinkel toe gaan. "Dat vind ik niet nodig. Als ik leer dan leer ik thuis."
Van Netten van Vidius vindt dat de onderwijsinstellingen verantwoordelijk zijn voor het goed kunnen studeren. "De onderwijsinstellingen zouden de lokalen creatief kunnen inplannen, de tentamenperiodes kunnen verspreiden en daarnaast zouden studenten in en uit moeten kunnen checken in de bibliotheek zodat je kunt zien hoe veel plekken er nog zijn."
Overlegruimte
Overlegruimte © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist