Fietsfanaten in actie om fietspad landgoed Pijnenburg: 'We willen niet hard tegen hard'

© Caspar Huurdeman
SOEST - Op het fietspad bij landgoed Pijnenburg in Soest was het vanmiddag een drukke bedoening. Fietsers voerden daar actie voor openstelling van het fietspad dat over het landgoed loopt. Dat is in maart door de eigenaar dichtgegooid. Het gevolg is dat de doorgaande fietsroute vanuit Baarn en Soest richting Hilversum nu is afgesloten.
Het comité 'Fietsvrienden Pijnenburg' is daar niet blij mee. Uit een spontane actie besloot de organisatie zich daarom vandaag te verzamelen bij een knooppunt op een fietspad in de buurt. Het doel was om steunbetuigingen binnen te halen en ideeën te verzamelen.

LUDIEK

Volgens Meike van de Linde, die achter de actie zit, was de middag een succes. "Ik heb in totaal met zo'n tachtig tot negentig mensen gesproken en ik denk dat ik wel zeventig handtekeningen binnen heb gehaald. Maar ik moet nog tellen, hoor."
Onder het genot van een kopje koffie wordt er gesproken over het fietspad. Toeristen die zich ineens gestremd zien, sluiten ook aan. Die moeten omfietsen om bij Lage Vuursche te komen. Uit een ludieke actie wordt dan ook de bewegwijzering aangepast. Lage Vuursche is niet twee, maar acht kilometer fietsen, nu het fietspad dicht is.
Tekst gaat verder onder de foto.
Lage Vuursche is plots acht kilometer fietsen.
Lage Vuursche is plots acht kilometer fietsen. © Caspar Huurdeman

GESPREKKEN

Het comité heeft in een eerder stadium al gesprekken gevoerd met de provincie, de gemeente en met de eigenaar van het landgoed, Per Insinger, zelf. Dat heeft nog niet tot doeltreffende actie geleid, zegt Van de Linde. "Volgens de eigenaar lijdt het gebied onder de vele fietsers. Dat is zijn waarneming en daar kunnen wij niet veel tegenin brengen, ook al denken wij dat het wel meevalt. Het was een prettig contact en het is niet onaangenaam geworden, maar hij was wel duidelijk: wat wij ook doen, het fietspad blijft dicht. Dat vinden wij wel jammer, we hadden gehoopt dat hij wel geraakt zou zijn door ons."
"We willen niet hard tegen hard, we willen juist meedenken", vervolgt Van de Linde. Ze heeft nog goede hoop op een oplossing. "Als de eigenaar zich stoort aan bijvoorbeeld afval, dan willen wij best mee helpen met opruimen. We verwachten niet: wij vragen en u draait. We willen er iets voor doen. Maar vooralsnog is er nog niets uit de gesprekken gekomen."

OPLOSSING

Met de steunbetuigingen hoopt Van de Linde een oplossing te vinden, hoe die er ook maar uit komt te zien. Ideeën zijn er in elk geval genoeg, zegt ze. "Eén ervan is de Stulpse Laan, dat is een wat bredere weg hier in de buurt. Die loopt naar ons weten niet door het kwetsbare gebied, maar juist erlangs. Als die opengesteld kan worden, zou het een optie kunnen zijn. We willen best praten over voorwaarden of een eventuele vergoeding om dit te realiseren. Dat zou ook snel kunnen gebeuren. Maar voor nu: de boel inpakken en ons beraden op de volgende stap."