Juridische strijd over auto-onderzoek gemeente Utrecht

UTRECHT - De Raad van State buigt zich vandaag over een conflict tussen Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht en de gemeente. Onderwerp van discussie is een onderzoek naar het autorijgedrag van de inwoners van de stad.
In 2013 concludeerde de gemeente dat Utrechters dagelijks in totaal 2,5 miljoen kilometer rijden met de auto. Dat cijfer is belangrijk om CO2-uitstoot te meten.
Maar Kees van Oosten van Stop Luchtverontreiniging vertrouwt het cijfer niet. Volgens hem lag het cijfer in 2006 nog op 4 miljoen kilometer. Als de cijfers kloppen is het autoverkeer in Utrecht in zeven jaar tijd met veertig procent gedaald. "Terwijl je in een groeiende stad zit."
Van Oosten denkt dat de gemeente een loopje neemt met de feiten. De gemeente bestrijdt dat, maar zegt tegelijkertijd dat de gegevens van de berekeningen niet meer beschikbaar zijn.
"Dat kan toch niet", zegt Van Oosten tegen Radio M Utrecht. "De gemeente heeft een verkeersmodel. Die gegevens moeten ze minstens zeven jaar bewaren. Het is ondenkbaar dat ze dat niet hebben." Hij denkt dat de CO2-uitstoot momenteel veel hoger moet liggen dan in 2006. "Landelijk zie je dat het aantal kilometers fors is toegenomen."

REACTIE GEMEENTE

De gemeente heeft naar eigen zeggen alleen de cijfers bewaard, en niet de precieze manier van berekenen. "Want dan moeten we alle tussenstappen in het berekenen ook bijhouden", zegt een woordvoerder. Dat Van Oosten tot aan de Raad van State procedeert om de onderste steen boven te krijgen, baart de gemeente weinig zorgen. "In meerdere rechtszaken hebben wij gelijk gekregen."
De Raad van State buigt zich later vandaag over de vraag of de gemeente meer openheid van zaken moet geven. Pas over zes weken wordt uitspraak gedaan.
Kees van Oosten vertelt op Radio M Utrecht over zijn juridische strijd.