UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

"Utrecht meest leefbare plek van Europa, op Stockholm na"

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht is tweede geworden op de lijst van Europa's meest leefbare regio's. Het Zweedse Stockholm is eerste en Utrecht deelt de tweede plek met Londen.

De EU maakt sinds 2010 elke drie jaar de Regional Competitiveness Index (RCI) op. Die bepaalt welke regio's het beste scoren op allerlei thema's die belangrijk zijn voor de economie, zoals infrastructuur en innovatie. Maar ook zaken als gezondheid, man-vrouwverhoudingen en duurzaamheid spelen een rol.

Commissaris van de Koning Hans Oosters vindt het 'fantastisch' dat Utrecht zo hoog scoort in de lijst. "Zo'n prijs is een cadeautje zodat we kunnen laten zien waar de regio echt sterk in is. Dat platform wordt ons vandaag opnieuw geboden."

Utrecht en Stockholm waren vanochtend de enige twee nog overgebleven plaatsen die in aanmerking kwamen voor de eerste plek op de RCI-lijst. Dus trok commissaris van de Koning Oosters vandaag samen met de andere provinciebestuurders naar Brussel.

"Het is voor ons telkens een stimulans die hoge positie vast te houden", zegt Oosters. "Samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. "In 2010 en 2013 stond Utrecht nog eerste op de RCI-lijst. In 2016 werd Utrecht ook tweede. Londen was toen eerste.

COMPLIMENT

Wethouder Klaas Verschuure laat weten blij te zijn met de tweede plek. "Het is een enorm compliment voor onze regio. Het is ook zeer terecht gezien de manier waarop we ons profileren."

Toch liggen er ook nog uitdagingen. Zo is de woningmarkt in de regio Utrecht nog een groot probleem, moet de gemeente dealen met de gevolgen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en het creŽren van werkgelegenheid. "Dus we hebben genoeg uitdagingen om aan te werken de komende periode", aldus de wethouder.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -