Onverwacht hoge zorgkosten in De Bilt, wethouder luidt de noodklok

DE BILT - Gemeente De Bilt is dit jaar één miljoen euro meer kwijt aan zorgkosten dan begroot. Door een wetswijziging maken dit jaar veel meer mensen gebruik van zorg uit de Wmo dan in voorgaande jaren. De overschrijding gaat ten koste van andere activiteiten in De Bilt, waarschuwt wethouder Anne Brommersma.
Boosdoener is het abonnementstarief. Sinds 2019 betaalt iedereen die zorg ontvangt uit de Wmo een eigen bijdrage van 17,50 euro per vier weken. (19 euro per maand) Dat is veel lager dan de inkomensafhankelijke bijdrage die eerst werd betaald. Zorgvragers met hogere inkomens betaalden voor de invoering het nieuwe tarief juist veel meer zelf per maand, terwijl mensen met minder geld een lage of geen bijdrage betaalden.

AANZUIGENDE WERKING

Door het verlagen van de eigen bijdrage, stijgen de kosten voor de gemeente. Die stijging wordt deels opgevangen door het Rijk. Maar het verlagen van de eigen bijdrage heeft ook een aanzuigende werking, vertelt wethouder Brommersma.
"In 2018 hadden we ongeveer 1900 zorgaanvragen en nu hebben we er in 2019 al ongeveer 2100. Vermogende mensen met een zorgindicatie die eerst zelf een schoonmaker inhuurden voor 15 euro per uur kunnen nu voor 17,50 euro per vier weken huishoudelijke hulp krijgen via de gemeente. Die kloppen nu bij ons aan."

KOSTENOVERSCHRIJDING

Voor de invoering van het abonnementstarief dacht de gemeente de Bilt in 2019 ongeveer vijf miljoen euro kwijt te zijn aan de Wmo. Maar nu wordt dit waarschijnlijk zes miljoen euro. Dat is een enorme stijging die de gemeente niet zomaar kunnen opvangen. De overschrijding gaat ten koste van andere zaken, zegt Brommersma. "Dat geld moet uit de totale begroting worden gehaald. Dan moet de gemeente dus kiezen tussen straatlantaarns of zorg. En beide zijn natuurlijk belangrijk voor de inwoners van De Bilt."
Om de extra uitgaven te kunnen betalen gaat onder andere de OZB in De Bilt omhoog. Wethouder Financiën Dolf Smolenaers: "De structurele afbraak en uitholling van de gemeentekas zorgt ervoor dat we onze ambities moeten bijstellen. Het is onverteerbaar dat het ook voor onze gemeente een jaarlijks terugkerend ritueel is geworden om de begroting negatief bij te stellen. Wij zien inmiddels de paradox ontstaan dat gemeenten in Nederland, in een periode van economisch hoogtij, tekort op tekort stapelen terwijl het Rijk geld als water lijkt te hebben."

OPROEP

Wethouder Brommersma laat het er niet zomaar bij zitten. "Het is belangrijk dat deze boodschap in Den Haag aankomt. Het abonnementstarief moet worden afgeschaft of Den Haag moet gemeentes gaan compenseren. Want dit speelt niet alleen in De Bilt."