Woudenberg wil 278.000 euro per jaar bezuinigen

WOUDENBERG - De gemeente Woudenberg wil de komende vier jaar 278.000 euro per jaar bezuinigen en de belasting niet verhogen. Dat blijkt uit de begroting van 36,4 miljoen euro die de gemeente deze week presenteerde.
In juli werd al duidelijk dat Woudenberg afstevende op een tekort. Wethouder Anita Vlam wijtte dat toen aan de hogere kosten voor jeugdzorg en een lage bijdrage vanuit het Rijk. Vlam kondigde in juli al aan dat een belastingverhoging een laatste redmiddel zou zijn.
Tweeënhalve maand later houdt de gemeente vast aan die koers. Het geld zal dus uit bezuinigingen moeten komen in de vorm van bijvoorbeeld een 'efficiëntere inzet van budgetten en uitvoering van taken'. Ook wordt gedacht aan besparingen op de gemeentelijke organisatie. De gemeentebelasting wordt niet verhoogd, tenzij de bezuinigingen niet genoeg opleveren.
De gemeente zegt als uitgangspunt te hebben dat de service aan de burger niet mag verslechteren. Ook mogen minima niet onder de bezuinigingen lijden, zo staat in de plannen. Wethouders willen de komende tijd met maatschappelijke organisaties in de gemeente overleggen waar het geld vandaan moet komen.
De bezuinigingsvoorstellen van de gemeente worden op dinsdag 8 oktober besproken in een openbare commissievergadering. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om die bij te wonen.