Provinciepolitiek zet punt achter omstreden Uithoflijn-miljoenen: "Een gitzwart hoofdstuk van de provincie"

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - Nog een laatste keer debatteerden Provinciale Staten over de jaarrekening van 2017. En hoewel iedereen er, ondanks onduidelijk verantwoorde uitgaven van 12,2 miljoen euro aan de Uithoflijn, een punt achter de soap wilde zetten, deden de SGP en de PVV vanavond nog een laatste politieke duit in het zakje.
Het college van Gedeputeerde Staten moet volgens deze oppositiepartijen afstand nemen van het handelen van het voorgaande college, die niet daadkrachtig genoeg heeft opgetreden. Een voorstel om als volledige Provinciale Staten deze conclusie te trekken werd net niet met een meerderheid gesteund.
Het weerhield de partijen er niet van om fel uit de hoek te komen in het debat. "Het geld is weg, belastinggeld is weg, geld van de samenleving is weg", aldus fractievoorzitter René Dercksen. SGP-voorman Bertrick van den Dikkenberg sprak van "een gitzwart hoofdstuk van de provincie."
HOE ZAT HET OOK ALWEER?
De jaarrekening 2017 van de provincie Utrecht is na anderhalf jaar tijd klaar na een langdurig accountantsonderzoek. Daarin staat dat 12,2 miljoen euro die is uitgegeven aan Uithoflijn-aannemer BAM niet te verantwoorden zijn.
De bonnetjes en een handtekening waren er vaak wel, maar de accountant heeft na een diepgravend onderzoek geen idee hoe dit miljoenenbedrag tot stand is gekomen. Toenmalig verantwoordelijk gedeputeerde Straat heeft altijd gezegd dat deze bedragen te verantwoorden zijn. De accountant ziet dat dus anders.
Deze uitgaven komen nog eens extra onder een vergrootglas te liggen omdat een provinciedirecteur een verleden heeft gehad bij BAM met aandelenbezit. Uit eerder onderzoek bleek dat er volgens de provincie geen sprake was van belangenverstrengeling. De accountant beweert echter in haar onderzoek dat daar juist wél sprake van is geweest.
Structurele veranderingen in de organisatie zijn nodig om dit te veranderen, zo tikt het rapport, en ook al in eerdere onderzoeken, de provincie op de vingers. Besluiten en handelingen moeten beter vastgelegd worden en moet er meer menskracht bijkomen om de cultuur in het provinciehuis te veranderen.

ERKENNING EN EXCUSES

Gedeputeerde Robert Strijk trok om die conclusies het boetekleed aan. In zijn betoog sprak hij volgens de kritische partijen overtuigend dat er verbeteringen komen. "Het college erkent het, herkent het en gaat er mee aan de slag", aldus Strijk.
De bijdrage van gedeputeerde Rob van Muilekom, verantwoordelijk voor een cultuuromslag binnen de organisatie, werd minder goed ontvangen. De PVV, SP en SGP wilden dat namens de provincie excuses wordt aangeboden aan twee topambtenaren van de Uithoflijn die eind 2016 op straat zijn gezet.
Volgens de partijen was dat ontslag het moment geweest waardoor de onduidelijk verantwoorde 12,2 miljoen euro kon ontstaan. Van Muilekom zei dat er nog steeds contact was met de ambtenaren, maar hij wilde niet ingaan op de excuses. De inhoud van deze gesprekken is namelijk geheim.
EN NU?
In de provincie is de jaarrekening, met de 12,2 miljoen euro aan onduidelijk verantwoorde uitgaven, nu aangenomen. Ook de accountant heeft een handtekening gezet. Daarmee is dit deel van het debat afgerond. Maar de Uithoftram rijdt nog niet, en daarmee is de discussie rondom het project dus nog niet over.
Onlangs stelden provincie en gemeente de ambitie bij om niet 12 maar 6 keer per uur een tram te laten rijden van Utrecht Centraal naar het Science Park Ook het plan om afgelopen zomer het traject in gebruik te nemen is niet gelukt. Het afgesloten hoofdstuk is daarmee klaar voor een nieuwe: wanneer gaat de tram nu eindelijk rijden?