Bijzonder bezoek voor kinderen van gefusilleerde verzetshelden

© Kamp Amersfoort
LEUSDEN - Op 24 september bezoeken kinderen van tien verzetsmannen voor het eerst de plek op de Leusderheide waar hun vaders 75 jaar geleden door de Duitsers werden gefusilleerd. De herdenking is door Kamp Amersfoort georganiseerd.
De mannen waren gevangengezet in Kamp Amersfoort omdat ze de Arbeidseinsatz hadden ontdoken. Als represaille voor een geslaagde verzetsactie rond Zwolle werden ze door de bezetter doodgeschoten.
Kamp Amersfoort herdenkt dinsdag ook de 22 mannen die op 12 juni, 17 juli, 21 juli, 8 of 9 september 1944 op de Leusderheide werden gefusilleerd. Vrijwel allemaal zaten ze eerst gevangen in Kamp Amersfoort. Het merendeel had verzetsdaden verricht en werd als wraak voor de liquidatie van een NSB'er of nazi elders gefusilleerd.
De mannen waren afkomstig uit Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Driebergen, Den Haag, Leiden, Limmen, Velsen en Landgraaf. Burgemeester Bruls van Nijmegen voert het woord. Ook de burgemeesters Naafs (Utrechtse Heuvelrug), Bouwmeester (Leusden) en Bolsius (Amersfoort) zijn aanwezig.
In de directe omgeving van het kamp, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen zaten, werden meer dan 350 mensen doodgeschoten door de bezetter. Dat maakt de directe omgeving van Kamp Amersfoort de grootste executieplek van Nederland.
De executieplekken bevinden zich op de Leusderheide, militair oefenterrein en dus verboden gebied. Kamp Amersfoort heeft toestemming gekregen van het ministerie van Defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen. Sommige familieleden komen speciaal voor de herdenking over van Sydney of New York.
De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd. De slachtoffers zijn elders begraven of gecremeerd. Op de plek van eerder genoemde executies is onlangs een apart herdenkingskruis geplaatst.