Wie durft mocro-maffia nog in de weg te staan: 'Ontluisterend dat deze groep zo genadeloos kan toeslaan'

PROVINCIE UTRECHT - In heel Nederland is geschokt gereageerd op de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. Een dag later zijn er nog steeds veel vragen. Is er nog een advocaat die het aandurft om kroongetuige B. bij te staan nu het er meer en meer op lijkt dat de 'mocro-maffia' geen enkel middel schuwt om alle betrokkenen angst aan te jagen?
Waarnemend deken van de Orde van Advocaten, Simeon Burmeister, gaf gisteren voor de camera van de NOS al aan dat "het lastig wordt om een vervangende advocaat te vinden" voor Nabil B. "Dan merk je dat het systeem van bedreigingen dus werkt."
"Want", zo stelt hij, "als advocaten op deze manier vermoord worden, moeten we bij onszelf te rade gaan welke consequenties dit heeft. Een hele praktische vraag is: wie gaat nu de vervangend advocaat zijn? Staat er iemand op? Wij zullen hier ongetwijfeld een oplossing voor vinden, want we laten ons niet kisten. Maar hiermee komt het heel dichtbij. En dat geldt ook voor rechters en officieren."

GENADELOOS

De advocatuur is niet de enige beroepsgroep die hard geraakt is door het nieuws. "De moord op Derk Wiersum is ook binnen journalistieke kringen heel hard binnen gekomen", zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Met name op de redacties waar deze criminele groep nauwgezet gevolgd wordt, zoals De Telegraaf en Het Parool, is duidelijk geworden dat deze groep niet alleen dreigt, maar ook genadeloos toeslaat naar mensen die helemaal niets met deze groep rechtstreeks van doen hebben."
Dat de criminelen zich door niemand laten afschrikken, is al langer bekend. Zo overwoog Ridouan Taghi uit Vianen, de meest gezochte crimineel van Nederland, officier van justitie Koos Plooij te laten liquideren.
Bij Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., bleef het niet bij dreigen alleen: hij werd in maart vorig jaar omgebracht bij een schietpartij in Amsterdam-Noord. Meerdere misdaadjournalisten, waaronder Peter R. de Vries, John van den Heuvel en Paul Vugts, zijn zo hevig bedreigd dat ze bescherming nodig hadden of moesten onderduiken en de redacties van Panorama en De Telegraaf zijn aangevallen.
Derk Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij. Een tijdlijn.

ONTLUISTEREND

"Journalisten hebben tot nu toe - en dat siert ze ook enorm - gezegd: 'Wat voor bedreigingen ook op ons afkomen, we blijven gewoon ons werk doen.' Dat credo moeten we te vuur en te zwaard bevechten", vindt Bruning. "Er zijn allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat journalisten hun werk kunnen blijven doen. De redactie van De Telegraaf is goed beveiligd en journalisten die over deze zaken schrijven, krijgen persoonlijke beveiliging."
"Maar", vervolgt hij, "tegelijkertijd is het ontluisterend om te zien dat zo'n groep al zo lang op deze manier kan toeslaan. De journalistiek is meer en meer een doelwit geworden van bepaalde groepen. Daarom is het ook zo belangrijk dat wij met elkaar als beroepsgroep, samen met politie en justitie, laten zien dat je hier niet mee wegkomt. Tegelijkertijd is dat het allermoeilijkste, omdat politie en justitie tot nu toe zelf bijna machteloos staan tegenover die serie aan liquidaties die we hebben gezien in de hoofdstad en daaromheen."
ERE-KWESTIE
Hij denkt dat het van belang is dat de beroepsgroep hierin samen optrekt. "Het is een ere-kwestie die hier op het spel staat. We hebben eerder al proberen uit te stralen: als je aan één van ons komt, kom je aan ons allemaal. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in zo'n kwestie, want uiteindelijk is de druk op journalisten die specifiek met dit dossier te maken hebben heel groot. En dat betekent dat we tot en met de minister aan toe moeten blijven benadrukken dat ze echt hun optimale aandacht voor deze bedreigingen moeten hebben."
Ook waarnemend deken Burmeister vindt dat er vanuit de advocatuur een gezamenlijke reactie moet komen op de dreigingen. Vandaag wordt daarover vergaderd. "Vanaf nu is het dus zo dat wij daar gevaar in lopen. Dat voelt heel onveilig. Wij als belangenvertegenwoordigers zijn nu zelf slachtoffer, en dat heeft een hele grote impact."
Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke zei gisteravond in Nieuwsuur dat er "diverse maatregelen" zijn getroffen om advocaten, officieren van justitie en rechters in de zaak tegen Taghi te beveiligen. Advocaten komen vandaag bijeen om te beslissen of en hoe ze hun collega gaan herdenken, bijvoorbeeld met een stille tocht. Tijdens een landelijk congres voor advocaten in Utrecht wordt vandaag ook een minuut stilte gehouden.