1848 projecten in Utrecht op de tocht door stikstofuitspraak

Europese regels schrijven voor dat stikstof beperkt moet worden om de biodiversiteit te beschermen
Europese regels schrijven voor dat stikstof beperkt moet worden om de biodiversiteit te beschermen © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - 1848 projecten in Utrecht staan op de tocht door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Het zijn vooral woningbouwprojecten die geraakt worden.
Op de lijst staat alles wat mógelijk in de knel komt door de regelgeving. Maar het is volgens de provincie nog niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn. Naast nieuwbouwprojecten gaat het ook om wegwerkzaamheden, werkzaamheden van de waterschappen en landbouwactiviteiten.
De afgelopen weken werd al van steeds meer projecten duidelijk dat ze getroffen worden door de uitspraak van de Raad van State. Het gaat bijvoorbeeld om de verhuizing van de mariniers uit Doorn, koeien die niet meer de wei in mogen, de verbreding van de A27 of het verhogen van de maximum snelheid op de A2 overdag.

EUROPESE REGELS

Bij al deze projecten is gebruikt gemaakt van de PAS: het Programma Aanpak Stikstof. Deze regelgeving maakte het mogelijk om projecten die de uitstoot van stikstof in Nederland verhogen, toch mogelijk te maken door ervanuit te gaan dat de uitstoot in de toekomst gecompenseerd zal worden.
Maar in mei oordeelde de Raad van State dat de PAS niet voldoet aan Europese regels. En daardoor zijn alle projecten die daar gebruik van maakten, op losse schroeven komen te staan.

KLEINE PROJECTEN MOGELIJK GERED

Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om de projecten toch door te laten gaan. Een eerste stap is nu gezet als het gaat om de kleinere projecten, zoals het plaatsen van een nieuwe dakkapel. Ook dit soort projecten kwamen stil te liggen, maar vandaag kondigde het kabinet een nieuwe rekenmethode aan die ervoor moet zorgen dat ze toch door kunnen gaan.
Met die nieuwe tool moet worden aangetoond dat het project de natuur niet raakt. Wordt daar aan voldaan, dan kan alsnog een vergunning gegeven worden. Landbouwminister Carola Schouten zei vandaag dat de nieuwe tool komende maandag in gebruik genomen moet worden.