UStad UStad UStad UStad

Minister Engelshoven: "Onderwijsinstellingen moeten nut Engelstalige opleiding aantonen"

UTRECHT - Als universiteiten en hogescholen een substantieel deel van hun opleiding in het Engels willen gaan aanbieden, moeten ze in de toekomst eerst aantonen dat dit van meerwaarde is voor de student. Dat is een van de voorstellen van minister Ingrid van Engelshoven om de verengelsing van het hoger onderwijs in Nederland tegen te gaan.

Ook bestaande opleidingen zullen op termijn moeten aantonen waarom het voordelig is een opleiding niet in het Nederlands aan te bieden. Masteropleidingen die voor minimaal een derde in het Engels worden aangeboden zullen worden getoetst, voor bachelors en andere opleidingen ligt de grens op 20 procent.

Van Engelshoven wil verder dat onderwijsinstellingen buitenlandse studenten meer kansen bieden om zich het Nederlands machtig te maken. Dat moet de kans vergroten dat buitenlandse studenten na hun studie in Nederland blijven, wat weer voordelig is voor de arbeidsmarkt.

DISCUSSIE

Al langer staat de verengelsing van het onderwijs ter discussie. In maart van dit jaar riep een grote groep hoogleraren, schrijvers, journalisten, oud-politici, uitgevers en acteurs de politiek op daar kritisch naar te kijken.

"Kamerleden, de toekomst van het Nederlands ligt in uw handen", schreven ze. "Er is een reŽel risico dat ons land binnen enkele jaren hoofdzakelijk Engelstalige universiteiten kent, met hier en daar nog wat restjes Nederlands. Onze taal verliest zo haar academische status en zal daardoor ook binnen het voortgezet onderwijs steeds lager gewaardeerd worden."

WERKDRUK

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is het niet eens met het voorstel van de minister. De vereniging vindt dat het vooraf laten toetsen van een taalkeuze "voor een forse en onnodige verhoging van de werkdruk binnen de universiteiten" zorgt.

"Een goede beheersing van het Nederlands versterkt de binding met Nederland en vergroot de kans dat getalenteerde studenten in ons land aan het werk gaan", aldus de vereniging. "Maar het wettelijk uitbreiden van de zorgplicht voor de Nederlandstalige uitdrukkingsvaardigheid naar internationale studenten moet in balans zijn met het behoud van de goede internationale reputatie van ons land, ook in de internationale wetenschap." De VSNU wil daarover met Van Engelshoven in gesprek.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht