UStad UStad UStad UStad

Burgemeester sluit poolcentrum Le Pacha in Utrecht vanwege cash center

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft poolcentrum Le Pacha aan de Bemuurde Weerd Oostzijde gesloten omdat er illegaal werd gegokt. De sluiting hangt samen met een landelijke actie eerder dit jaar.

Bij die actie werden op tientallen locaties in heel Nederland zogeheten 'cash centers' in beslag genomen door de Kansspelautoriteit. In Utrecht stonden deze machines op elf locaties. Waaronder naast Le Pacha ook andere horecazaken en smartshops.

OPENBARE ORDE

Twee van deze locaties zijn toen direct gesloten omdat er meerdere misstanden werden geconstateerd, zoals drugshandel. De overige negen locaties zijn in de daarop volgende periode gesloten. Volgens de burgemeester was de openbare orde in gevaar door het cash center.

Een cash center werkt als een soort gokzuil. Een deelnemer maakt een account aan op het cash center en stort vervolgens contant geld in de machine. Via de mobiele telefoon en het eigen aangemaakte account kan vervolgens worden gegokt op bijvoorbeeld sportwedstrijden.

Uitbetaling van eventuele winsten gebeurt ook via het cash center waar het account is aangemaakt. De plaatselijke ondernemer zorgt ervoor dat er voldoende geld in de machine zit. Deelnemers kunnen daardoor volledig anoniem gokken.

ENORME BEDRAGEN

Volgens onderzoek van gemeentelijke inspecteurs en de Kansspelautoriteit werden bij de machines enorme bedragen ingezet. Ook het inzetten van zwart geld was mogelijk. De opbrengst voor de betrokken exploitant varieerde van zo'n 40 tot 50 procent van de inzet.

Het is niet de eerste keer dat Le Pacha negatief in het nieuws komt. In 2012 werden tijden een grote politie-actie meerdere bezoekers aangehouden in verband met verdovende middelen. In 2011 brak er brand uit in het café, de eigenaar werd toen vrijgesproken van brandstichting.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht