Platform dwingt Voedsel- en Warenautoriteit tot meer transparantie over tijgermug

Onderzoek naar de tijgermug in Veenendaal
Onderzoek naar de tijgermug in Veenendaal © RTV Utrecht
VEENENDAAL - De Voedsel- en Warenautoriteit heeft vandaag openheid van zaken gegeven over de vondst van Aziatische tijgermuggen in Veenendaal. Het gaat om drie straten: Handjesgras, `t Koetshuis en Hofstede.
Het platform Stop Invasieve Exoten had verzocht om de informatie, omdat het verhaal gaat dat een bandenbedrijf in Veenendaal de bron is geweest. De Raad van State heeft onlangs bepaald dat die informatie openbaar moet zijn.
"Ik heb nog niet alle informatie, die ik wilde krijgen", zegt Wilfred Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten. "Ik hoop dat ik nog informatie krijg over meer meldingen. We hebben maar van 9 muggen de gegevens gekregen, van de 57 die zijn gevangen. Daar kun je dus nog niks over zeggen". Het Platform ziet de openbaarmaking van vandaag wel als een eerste stap in grotere transparantie over de vindplaatsen van de tijgermug.
Vindplaatsen van tijgermug in Veenendaal openbaar gemaakt.
De NVWA benadrukt dat de cijfers die vandaag openbaar zijn gemaakt, uit 2016 stammen. In dat jaar werden er vallen uitgezet en potentiële broedplaatsen van de mug aangepakt. En met succes, want sindsdien is de tijgermug niet meer in Veenendaal aangetroffen. Vorig jaar werd de tijgermug nog twaalf keer in Montfoort gevonden, dit jaar zijn de meldingen volgens de website van de NVWA voornamelijk in Drenthe en plaatsen in Noord-Holland (Amstelveen, Haarlemmermeer).
Willem Reinhold wil in de komende tijd bereiken dat alle vindplaatsen van tijgermuggen openbaar worden. Hij wil daarvoor de informatie van de NVWA opvragen over alle keren sinds 2005 dat de tijgermug in ons land werd aangetroffen. "Hopelijk wordt dan duidelijk waar de tijgermug het meest is gevonden", zegt Reinhold. "Mensen kunnen dan zien of de tijgermug op één plaats meerdere jaren achter elkaar is gevonden. Dan kunnen ze de eigenaar van de grond aanspreken, of de overheid om actie vragen". Reinhold gaat door totdat al die informatie boven water is.

HANDHAVEN

Het platform hoopt ook dat het openbaar maken van de vindplaatsen ertoe leidt dat de Voedsel- en Warenautoriteit strenger gaat handhaven. "Als er tijgermuggen worden gevonden, worden die meteen bestreden, maar als er daarna opnieuw muggen worden aangetroffen gaat de NVWA niet snel handhaven", zegt Reinhold. "We vinden dat zoiets veel vaker moet gebeuren. Mensen verwachten een veel actievere rol van de controleurs. Nu moet de eerste boete nog altijd uitgedeeld worden".
Vorig jaar vond de rechtbank dat de NVWA informatie over de vindplaatsen niet hoefde te onthullen. Dit in verband met de privacy van de bewoners bij wie het diertje werd gevonden. "De kans dat deze mensen door de media worden benaderd of dat de media de vindplaatsen zal bezoeken of in beeld brengen, is niet ondenkbeeldig" De rechtbank was bang dat mensen de vondst van een tijgermug niet meer zouden melden.
Platform Stop Invasieve Exoten had niet veel op met dat argument. Reinhold: "We hoeven het niet per woning te weten. Maar bij een grotere vlek waar meerdere woningen onder vallen, dan is die privacy niet meer in het geding." De Raad van State sloot zich hierbij aan en oordeelde dat de straatnamen van de plek waar de mug is gevonden, openbaar moesten worden.

KNOKKELKOORTS

Volgens het UMC Utrecht kunnen muggen uit exotische landen zich steeds beter handhaven in Europa. "De kans dat infecties zoals knokkelkoorts daardoor voorkomen in Nederland wordt groter. Met name de tijgermug is een significante zorg voor de publieke gezondheid," aldus het UMC Utrecht. De tijgermug kan naast knokkelkoorts ook ziektes als zika en hartworm verspreiden. Het RIVM oordeelde laatst echter dat de kans dat mensen besmet raken, op dit moment verwaarloosbaar is.