UStad UStad UStad UStad

Burgemeester De Bilt heeft spijt van speech Indië-herdenking

DE BILT - Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt baalt ervan dat zijn speech vorige week tijdens de IndiŽ-herdenking tot ophef heeft geleid. Hij betuigt spijt tegenover Indische Nederlanders die kritiek uitten.

Volgens enkele aanwezigen en de Federatie Indische Nederlanders (FIN) bagatelliseerde Potters de situatie van hun voorouders. "De burgemeester haalde alle oorlogen er bij, van China tot aan De Bilt, maar negeerde het leed dat mensen in Nederlands-IndiŽ is overkomen", zei een van de aanwezigen na afloop tegen het AD.

Vandaag ging Potters in gesprek met mensen die aanwezig waren bij de herdenking. "In het gesprek heb ik uitgesproken dat het mij raakt dat er mensen teleurgesteld zijn over de toespraak", zegt de burgemeester in een persbericht. "Het spijt mij dat ik er niet in geslaagd ben bij iedereen de juiste snaar te raken."

Volgend jaar is het precies 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en de Tweede Wereldoorlog eindigde voor Nederlands-IndiŽ. "Wij zullen dan opnieuw stilstaan bij de bezetting waaronder zo velen hebben geleden", zegt Potters. "Ik heb met de aanwezigen afgesproken om in de voorbereiding samen met het comitť er voor te zorgen, dat de Indische geschiedenis evenwichtig aan bod komt."

REACTIE INDISCHE NEDERLANDERS

FIN-woordvoerder MichaŽl Lentze is positief na afloop van het overleg met Potters. De organisatie is blij met de excuses van de burgemeester. "Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Hij heeft inzicht getoond in de fouten die hij heeft gemaakt."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht