UStad UStad UStad UStad

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor verkeersongeluk bij A28

1/2
LEUSDEN - De rechtbank heeft een 22-jarige Utrechter veroordeeld voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk in Leusden. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, een taakstraf van 180 uur en een deels voorwaardelijke rijontzegging van een jaar.

Op 16 december 2016 reed de toen 20-jarige Mohammed A. na een stopteken van de politie door. Hierbij reed hij bij een afrit van de A28 met hoge snelheid door rood, verloor de controle over het stuur en botste achterop een stilstaande auto op de Arnhemseweg. De bestuurder van deze auto raakte bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.

Na het ongeluk vluchtten A. en zijn passagier te voet het bos in. Door inzet van een politiehelikopter en honden konden ze worden aangehouden.

Een dashcam filmde het ongeluk


HOGE MATE VAN SCHULD

De veroordeling is hoger dan de eis van de officier van justitie: die eiste geen celstraf en een lagere taakstraf. Om de verdachte ervan te weerhouden nog eens de fout in te gaan legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Bij het veroorzaken van een verkeersongeluk met een hoge mate van schuld is een gevangenisstraf van twee maanden gebruikelijk. De rechtbank gaat hier niet in mee, omdat de rechtszaak meerdere keren om verschillende redenen vertraging opliep. Hierdoor is de zogenaamde redelijke termijn verstreken, waardoor de straf lager uitvalt.

Ook de houding van de verdachte speelde een rol in de verlaging. Tijdens de rechtszaak liet A. volgens de rechter zien dat hij spijt heeft en de gevolgen van zijn daad inziet.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht