Echtscheidingen ontstaan bij de Mijndense Sluis: "het goedmaken gebeurt in de bedstee"

© RTV Utrecht
LOENEN AAN DE VECHT - Een spannende plek voor elk echtpaar: een sluis. Erdoorheen komen blijkt voor velen nog een heel project. Zeker bij de Mijndense Sluis. De 50 meter lange kolk heeft een lichte buiging en is 7 meter breed. Radioverslaggever Robert-Jan Booij noemt het vandaag dan ook: "Een zeer romantisch tafereel. Het is meer dan een sluis. Het is theater!" Zeker getuige de rijen met stoeltjes die meestal gevuld aan de sluiskant staan. Toeristen komen van heinde en verre om het getouwtrek aan dek te aanschouwen.
Ook al is de piek voorbij qua drukte, ook vandaag zit de sluis elke 20 minuten nog aardig vol. In totaal gaan er tussen de 21.000 en 23.000 boten in een jaar van de Vecht naar de Loosdrechtse Plassen en andersom. Maar door het publiek, is de sluis berucht onder de recreatievaarders. "Een heel groepje Limburgers staat hier te kijken en te beoordelen", zegt een mevrouw op haar bootje. Gespannen geeft ze de tip: "Je moet de tros vasthouden, niet vastknopen. Dan hang je jezelf op!"

BEDSTEE

De Limburgers aan wal vermaken zich ondertussen kostelijk, want je bent hier volgens verslaggever Booij getuige van menig echtscheiding. Een Limburgse vrouw beaamt dat: "Hoe drukker hoe beter. Ze letten natuurlijk niet op, hè. We komen dan hier aan en gaan lekker zitten. Hoe meer boten, hoe stressvoller! Als ze niet opletten, hangt alles scheef en dan worden de messen geslepen. Kijk, bij ons begint de echtscheiding in de keuken."
Maar meestal komen de boten er goed uit. De vrouw met Limburgse tongval heeft uit haar eigen leven altijd een moment waar ze naar uitkijkt als er ruzie is: "Het goedmaken is het leukste ervan", lacht ze. "We zijn al 50 jaar bij elkaar. Het goedmaken eindigt altijd in de bedstee." De man van mevrouw blijft op afstand staan, maar grinnikt wel instemmend.
Ze was zwaar over de datum, dus ik hoefde d'r niet!
Sluiswachter Leo Oor
Een mooi gezicht voor sluiswachter Leo Oor. Al sinds 1974 drukt hij dagelijks op de knoppen om de sluisdeuren te openen: "Toen had ABBA nog niet eens het Songfestival gewonnen", lacht hij. "Die mevrouw verwoordt het prachtig. Gemiddeld komen ze hier van heinde en verre om te kijken of mensen elkaar de kop inslaan. En heisa is er meestal meer dan voldoende."

UIT DE BOOT GEZET

Eén echtscheiding in de dop herinnert Oor zich nog als de dag van gisteren. Een Italiaans echtpaar maakte het een paar jaar geleden echt bont. "Die mensen hadden een gigantische heibel. Hij pakte haar nog net niet bij de lurven, maar zette haar wel uit de boot op een klapstoeltje bij mij op de kant. De sluisdeur gaat open en de man vaart weg. Zij sputtert nog wat na en zij zat in haar korte zomerjurkje met blote voeten aan de sluis."
"Is ze er nog?", vraagt radioverslaggever Booij nog hoopvol. "Nee, ze was zwaar over de datum, dus ik hoefde d'r niet", lacht Oor. De hele dag is ze voorzien van eten en drinken en 's avonds zette Oor haar terug op een taxi naar een hotel.
Dit is niet het mooiste terras, maar het leukste terras!
Wijnsippende buurman
Vandaag zijn er nog geen huwelijken gesneuveld. "Als je maar rustig blijft", zegt een mevrouw op een klein motorjachtje. Sluiswachter Oor steekt rustig een stukje kibbeling naar binnen: "Het is contractueel vastgelegd dat je vis moet eten als sluiswachter. Dan hou je affiniteit met het water", zegt hij grinnikend.

GEEN SCHEIDING

De Mijndense Sluis met z'n klapstoelen aan de waterkant is een populaire pleisterplek voor fietsers en wandelaars. Maar ook de buren komen graag langs. Een inwoner van Loenen aan de Vecht drinkt rustig een glaasje wijn. "Als het weer het toelaat, kom ik hier dagelijks." Samen met sluiswachter Leo Oor bespreken ze het leven: "Dit is niet het mooiste terras, maar het leukste terras!" En één geluk voor deze wijndrinkende buur: Oor vraagt de echtscheiding met z'n sluis nog lang niet aan: "Het is hier fijn, het is hier leuk!"
Tekst gaat verder onder de video.
Sluiswachter Leo Oor bij de Mijndense Sluis
Rijkswaterstaat heeft nog een paar tips om vlot en veilig door een sluis te komen. En hopelijk ook zonder echtscheiding. Namens de redactie van RTV Utrecht: veel succes!