Vindplaatsen van tijgermug in Veenendaal moeten openbaar worden gemaakt

© Remko de Waal, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet publiceren waar in Veenendaal tijgermuggen zijn gevonden. Dat is de uitkomst van een hoger beroep dat Platform Stop Invasieve Exoten had aangespannen bij de Raad van State. Eerder oordeelde de rechtbank dat het publiceren van de vindplaats van de muggen de privacy van omwonenden zou aantasten. De Raad van State veegt dat bezwaar van tafel.
De uitspraak is een overwinning voor Wilfred Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten. Zijn organisatie probeert de permanente vestiging van de tijgermug te voorkomen. Dit omdat de mug ziektes als knokkelkoorts kan verspreiden, hoewel de kans hierop volgens het RIVM vooralsnog te verwaarlozen valt.
Platform Stop Invasieve Exoten wilde van de NVWA weten waar de mug in Veenendaal is gevonden. De rechtbank vond dat de NVWA dit niet hoefde te onthullen. Dit in verband met de privacy van de bewoners bij wie het diertje werd gevonden. "De kans dat deze mensen door de media worden benaderd of dat de media de vindplaatsen zal bezoeken of in beeld brengen, is niet ondenkbeeldig. Bovendien bestaat de kans dat mensen de vondst van een tijgermug niet meer melden bij de overheid, als zij weten dat hun persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt", oordeelde de rechtbank.
De kans dat deze mensen door de media worden benaderd of dat de media de vindplaatsen zal bezoeken of in beeld brengen, is niet ondenkbeeldig.
Rechtbank in eerdere uitspraak over locaties tijgermug
Platform Stop Invasieve Exoten had niet veel op met dat argument. Reinhold: "We hoeven het niet per woning te weten. Maar een grotere vlek waar meerdere woningen onder vallen, dan is die privacy niet meer in het geding." De Raad van State sloot zich hierbij aan. De straatnamen van de plek waar de mug is gevonden, moeten openbaar worden.

BANDENBEDRIJF

Volgens het Platform Invasieve Exoten is de informatie belangrijk om iets te kunnen doen aan de komst van de mug. "Het ging onder andere om de situatie in Veenendaal in 2016. Daar waren in een woonwijk zo'n 100 tijgermuggen gevonden. En in Veenendaal zit ook een bandenbedrijf en met gebruikte banden kunnen tijgermuggen naar Nederland komen. Dus het zou interessant zijn om te weten waar die muggen precies zijn gevonden en was dat in de buurt van dat bandenbedrijf?"

HOOPVOL

Reinhold was voor de uitspraak al hoopvol over de uitkomst vandaag: "Ik verwacht dat het voor het Platform goed gaat aflopen. Ik denk dat het besluit van de rechter vernietigd wordt. De Raad van State was zo kritisch op het ministerie op het gebied van deze openbaarmaking dat ik denk: het kan niet anders dan dat de uitspraak vernietigd wordt en dat de gegevens openbaar moeten worden gemaakt."

REACTIE NVWA

In een reactie laat de NVWA weten de uitspraak van de raad te respecteren. "We gaan nu goed kijken wat er precies openbaar gemaakt moet worden, maar we zullen de documenten publiceren", aldus een woordvoerster. Wanneer dit gebeurt, kon ze nog niet zeggen. Ook gaat de NVWA kijken hoe het openbaar maken van privacygevoelige informatie de werkwijze van de toezichthouder beïnvloedt.
Wilfred Reinhold (Platform Invasieve Exoten) over tijgermugzaak