Rechter verklaart Utrechts Centrum voor de Kunsten officieel failliet: 'We blijven strijdbaar'

Een treurig aangezicht bij de deur van het UCK
Een treurig aangezicht bij de deur van het UCK © RTV Utrecht
UTRECHT - Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) is vandaag failliet verklaard. Dat laat directeur Jeroen van Spijk weten aan RTV Utrecht. Het faillissement komt niet uit de lucht vallen, maar is voor velen toch een behoorlijke domper.
Van Spijk heeft vandaag zijn personeel ingelicht over het faillissement. De teleurstelling is groot, ondanks dat het de laatste weken al duidelijk was dat een faillissement op de loer lag. "Op 4 augustus waren er toevallig twee medewerkers veertig jaar in dienst, en dan is dat wel een pijnlijk moment. Mensen zijn hun arbeidsrechten kwijt, hun pensioenopbouw. Dat verlies je allemaal als je uit je baan wordt gezet. Er is nog steeds verdriet maar ook wel strijdlust."
Dat is te zien aan het aantal rechtszaken dat nog op stapel staat. Het UCK sleept de gemeente nog drie keer voor de rechter. Ook individueel doen werknemers aangifte tegen de gemeente.

RECHTSZAKEN

"De eerste is een hoger beroep op de rechtszaak van vorige maand", legt Van Spijk uit. "We kregen opzich wel gelijk maar financiëel heeft het niets opgeleverd. Ten tweede hebben we op verzoek van de gemeente tot 31 juli het seizoen afgemaakt en op het laatste moment hebben ze tachtig duizend euro niet overgemaakt."
Als laatste wil het UCK graag een transitievergoeding zien, meldt Van Spijk. "Je hebt in Nederland recht op een ontslagvergoeding maar als je failliet gaat, vervalt dat recht. Dat is buitengewoon bitter voor de mensen die zich decennia lang voor de stad hebben ingezet. De gemeente zet feitelijk een vooropgezet faillissement op maar de volgende dag gaan de activiteiten door in andere stichtingen. Dat mag in het bedrijfsleven niet, maar bij overheidsbedrijven schijnbaar wel. De gemeente voelt geen enkele verantwoordelijkheid. Dan krijg je veel boosheid en negatieve energie."
FINANCIËLE PROBLEMEN
Het UCK had al langere tijd financiële problemen. Eerder werd bekend dat het UCK alleen kon voortbestaan als het centrum een eenmalige financiële injectie van 1,8 miljoen euro zou ontvangen. Ook zou de gemeente de jaarlijkse subsidie met 190.500 euro moeten ophogen, maar daar ging de gemeente niet in mee.
De gemeente gaf per kalenderjaar een subsidie van 976.000 euro aan het UCK. Dat geld mag de organisatie gebruiken voor het organiseren van activiteiten en cursussen. Dit jaar kreeg het UCK een subsidie die goed was voor zeven maanden, in plaats van twaalf. De gemeente was van mening dat de (financiële) toekomst van het UCK niet duurzaam was. Met het geld voor die zeven maanden, lopende tot 31 juli 2019, zou het UCK voldoende tijd moeten hebben om het lopende cursusjaar af te maken zodat cursisten niet de dupe worden van de korting.
De gemeente werd voor de rechter gesleept door het UCK, maar die laatste kreeg geen gelijk. De gemeente hoefde geen extra geld over te maken en daarmee was het faillissement zo goed als zeker. Door het faillissement kunnen zesduizend cursisten niet starten in het nieuwe seizoen. In totaal werken er tweehonderd mensen bij het UCK, waarvan zestig in vaste dienst. Morgen gaat de curator voor het eerst met het UCK aan het werk.