UStad UStad UStad UStad

Campagne voor eenzame ouderen in de zomer: stuur eens een berichtje

NIEUWEGEIN - Voor veel mensen staat de zomer in het teken van vakantie en samen genieten van de zon, maar voor een deel van de ouderen gaat die vlieger niet op. Zij voelen zich juist in de zomermaanden eenzamer dan in de rest van het jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nieuwegeinse seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zo'n vijftien procent van de ouderen heeft last van eenzaamheid in de zomermaanden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarop een campagne gestart.

GEEN ACTIVITEITEN

Een belangrijk doel van de campagne is om ouderen aan te sporen om zelf meer te ondernemen. Dat wordt de ouderen makkelijk gemaakt door het jaar heen. Dan kunnen ze op allerlei plekken terecht voor een kopje koffie of een praatje. Maar in de zomer hebben organisaties zoals buurthuizen of de dagopvang de neiging om die activiteiten stil te leggen, zegt Peter Winkens, hoofd communicatie van KBO-PCOB tegen NOS. "Dat willen we juist niet, daarom roepen we al jaren op om ook de activiteiten te organiseren in de zomer", aldus Winkens.

Dat is belangrijk omdat ouderen juist de behoefte hebben aan gezelligheid en activiteiten tijdens de zomerperiode. "De sociale omgeving is dan met vakantie", vervolgt Winkens. "Er is minder te doen en daardoor hebben ouderen minder ontmoetingskansen. Ook zijn er senioren die het gevoel hebben in een zomerdepressie te zitten waardoor ze minder zin hebben om naar buiten te gaan."

BELLETJE

Vakantiegangers krijgen meteen een tip mee van de Rijksoverheid, die de campagne organiseert. Een belletje of berichtje vanaf een vakantieadres kan het gevoel van eenzaamheid al verminderen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Advertentie
1
Advertentie
2
Advertentie
3
Advertentie
4
Advertentie
5
Advertentie
6

Nieuwsoverzicht