'Betuttelend' hitteplan blijkt wel degelijk te werken

© ANP
BILTHOVEN - Het Nationaal Hitteplan van het RIVM blijkt effectief. Ouderen zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden "honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen".
Het wordt deze week 35 tot 40 graden. Vanmorgen trad daarom het Nationaal Hitteplan in werking. Twaalf jaar geleden werd het voor het eerst ingesteld. Het dient onder meer om uitdroging en oververhitting te voorkomen. Daarbij gaat het vooral om ouderen, baby's, chronisch zieken, bewoners van verzorgingshuizen en mensen die in een sociaal isolement leven. In het protocol staan punten als: goed drinken, 's ochtends het huis koel houden en een hoofddeksel dragen in de zon.

CIJFERS

Tijdens hittegolven tussen juli 2013 en juni 2015, waarbij een hitteplan van kracht was, gingen iets minder ouderen dood dan normaal. Bij hittegolven in 2003, 2004, 2005 en 2006 stierven circa 3000 mensen meer dan in vergelijkbare weken zonder hittegolf. Dat blijkt uit een analyse door de krant van de sterftecijferstatistieken sinds 1995.
"Dit is heel lastig toe te schrijven aan afzonderlijke maatregelen", zegt Werner Hagens van het RIVM, coördinator van het Nationaal Hitteplan, in de krant. Zo is de welvaart toegenomen, zijn woningen beter geïsoleerd en hebben meer mensen en zorginstellingen een airco. "Maar toch, het bewustzijn wordt groter. Je merkt het aan alles: van het uitdelen van water op stations tijdens hittegolven, tot de matrixborden die aangeven dat je op tijd moet drinken. Het publiek heeft er meer oog voor gekregen dat warm weer niet alleen een fijne periode is waarin je een terrasje pakt, maar dat kwetsbare mensen er ook aan kunnen sterven."

CLAUDIA DE BREIJ

Het Nationaal Hitteplan wordt nog wel eens bestempeld als typisch Nederlands, betuttelend en voor de hand liggend. Ouderenbond ANBO noemde het vorig jaar zelfs overdreven en in haar Oudejaarsconference van 2016 stak Claudia de Breij de draak met het RIVM-protocol. "Dat heeft denk ik geholpen de aandacht te vergroten', zegt Werner Hagen in de Volkskrant. "Ik vond het in elk geval erg grappig."