Handig computerprogramma bespaart Utrechts Archief mogelijk duizenden uren werk

© Utrechts Archief
UTRECHT - Het Utrechts Archief denkt een grote slag te hebben geslagen waardoor het mogelijk wordt om honderdduizenden handgeschreven teksten veel sneller te digitaliseren.
De afgelopen maanden liep een proef met een computerprogramma dat handgeschreven brieven van kasteelvrouwe Margaretha Turnor inscant, leest en omzet in digitale teksten. Dat is handig, want zulke teksten kunnen door onderzoekers en geïnteresseerden makkelijk doorzocht worden.
Tot nog toe moesten alle brieven handmatig worden overgetypt. Het nieuwe computerprogramma kan dit in enkele secondes doen en maakt veel minder fouten dan verwacht. Specialist Joyce Pennings: "Na een paar trainingsrondes zat de computer al op een foutmarge van slechts 2 procent. Het is verbazingwekkend hoe snel die computer leert om de brieven te lezen."
In Amsterdam werkt het Stadsarchief ook met de techniek, maar daar waren volgens Pennings in het begin de resultaten lang niet zo goed. "Van hen wisten we dat ze bezig zijn met notarisarchieven uit de 17e en 18e eeuw. Die gaan op dezelfde manier te werk als wij, maar die zaten in het begin nog op een foutmarge van 20 procent. We waren dus heel verbaasd over de resultaten in Utrecht."
De werknemers van het Utrechts Archief hoeven nog niet allemaal voor hun baan te vrezen: de computer kan niet alles. "De computer kan bijvoorbeeld nog geen ingewikkelde dateringen omzetten: het menselijk oog en verstand is nog wel nodig om er een transcriptie van te kunnen maken", aldus Pennings.
In het gebouw van het Utrechts Archief staat zo'n 31 kilometer aan archieven. Een deel daarvan is handgeschreven en van slechts een klein deel daarvan is de inhoud bekend.