UStad UStad UStad UStad

Huilende kinderen en chaos: avondvierdaagsen Vianen en Leusden halverwege afgelast

1/3
PROVINCIE UTRECHT/ZEIST - De avondvierdaagsen in Leerdam, Zeist en IJsselstein zijn vanavond nog voor ze begonnen zijn afgelast. In Vianen en Leusden werd wel gestart, maar of dat verstandig was, is de vraag. In beide plaatsen werd het wandelevenement halverwege afgeblazen met in Leusden volgens een ooggetuige taferelen van "huilende kinderen en redelijke chaos."

Het KNMI in De Bilt had voor vanavond slecht weer aangekondigd en gaf daarom een code geel af. Bij de avondvierdaagsen in Leerdam, Zeist en IJsselstein was dat reden om de activiteiten voor vanavond af te blazen. In Vianen en Leusden werd wel gestart.

In Vianen zouden alle deelnemers een ingekorte route lopen. Maar toen de lopers werden overvallen door het onweer werd het alsnog afgelast. Een ontevreden betrokkene nam contact op met RTV Utrecht. Hij zag huilende kinderen en vindt dat de organisatie niet goed bezig is geweest.

We spraken een van de moeders uit Vianen.

Noodweer bij avondvierdaagse Vianen


Een lid van de organisatie van de wandeltocht in Vianen denkt niet dat mensen gevaar hebben gelopen. Volgens deze organisator is er goed gehandeld: "We zouden in eerste instantie gewoon regen krijgen, en met regen stoppen we niet. Alleen hadden we de 10 kilometer ingekort zodat iedereen door de bebouwde kom liep. Maar op een bepaald moment waren er rode vlekken te zien [op Buienradar]. Toen waren ze al vertrokken, dus toen hebben we het afgekapt en zijn ze teruggekomen."


Ook in Leusden werd de wandeltocht niet vooraf afgeblazen. De organisatie dacht dat het onweer pas na 21.00 uur zou arriveren en kortte daarom alleen de 10 kilometer-afstand in. Een misrekening, aldus een ouder die erbij was: "Bij aanvang was de lucht al helemaal donker en was al duidelijk dat het niet handig was om door te gaan." En dat voorgevoel bleek te kloppen, want ook hier eindigde de avondvierdaagse met tranen: "Halverwege was er een wolkbreuk met onweer. Er waren huilende kinderen. Het was een redelijke chaos." De organisatie was woensdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Avondvierdaagse Leusden afgelast vanwege onweer


In de meeste plaatsen in de provincie vond de avondvierdaagse al enkele weken geleden plaats. Ook toen gooide noodweer soms roet in het eten. Daardoor werden er ook avondvierdaagsen in onder meer Veenendaal, Cothen en Woudenberg afgelast.

Naar verwachting kunnen de avondvierdaagsen morgen wel doorgaan, al belooft het ook dan een regenachtige dag te worden.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Advertentie
1
Advertentie
2
Advertentie
3
Advertentie
4
Advertentie
5
Advertentie
6

Nieuwsoverzicht