Foto's van wielerbenen, handelsjaar en parcoursafval ploggen: ideeën voor voorpret Vuelta welkom

De voorpret van de Tour was groots
De voorpret van de Tour was groots © RTV Utrecht
UTRECHT - Van een tentoonstelling met foto's van wielerbenen tot een speciaal gecomponeerd Vueltalied. Alle ideeën die mensen hebben om maanden voor de start van de Vuelta het Spaanse wielergevoel aan te zwengelen zijn welkom. Gisteravond was een eerste informatiebijeenkomst waar sportclubs, muziekhuizen en politici hun ideeën opperden.
Na het zien van een filmpje met hoogtepunten van de Tourstart in 2015 roept iemand in de zaal: "Ga daar maar eens overheen!". Daaruit blijkt wel hoe de genodigden denken over de Grand Départ. "We willen er weer net zo'n groot feest van maken als tijdens de Tour", zegt Projectdirecteur Martijn van Hulsteijn. "Van, voor en door de stad. Dat was het succes van de Tour". Er is dus hulp nodig van u thuis. 100 of 75 dagen of 2020 uur (84 dagen) voor de start in augustus 2020 moet het temperament van de Vuelta al aangewakkerd worden. Net zoals dat bij de Tour de France gebeurde.

VEEL BEZOEKERS

De doelen zijn groots en meeslepend: er moeten 200 activiteiten komen waar 100.000 deelnemers aan meedoen en 400.000 bezoekers op af komen. De voorpret van de Vuelta moet veel mensen plezieren. En daar is 1 miljoen euro budget voor vrijgemaakt. Ter vergelijk: voor de Vuelta zelf verwacht de projectdirectie in ieder geval 500.000 bezoekers bij goed weer en de organisatie mag 14,9 miljoen euro kosten (inclusief die ene miljoen).
Het moet geen rat race worden met de Tour.
Manager activatieprogramma
"Het zijn grote doelstellingen ja", lacht Rob Doggenaar. Hij is verantwoordelijk voor het hele activitatieprogramma. "De Tour was zo groots, dat is niet te overtreffen dacht ik. Maar misschien kunnen we het naar een hoger niveau tillen omdat het ook in Brabant is. We hebben een grotere vijver om uit te vissen", zegt hij wijzend op de twee provincies, drie steden en vele doorkomstgemeentes die de Vuelta aandoet. "We hebben dit natuurlijk ook gebaseerd op wat we bij de Tour de France hebben gerealiseerd."
SPANDOEK OPHANGEN?
Op blaadjes worden allerlei ideeën geopperd. Zo wil de stadsbeiaardier van Utrecht met die van Den Bosch en Breda een speciaal Vueltalied componeren dat vanaf de torens klinkt. Sport Utrecht wil in elke wijk van de stad 'fietshubs' maken: plekken waar je je fiets kunt repareren en wat de start is van fietsactiviteiten. De projectdirectie hoopt dat 2020 misschien wel een Spaans-Nederlands handelsjaar wordt. Een vrouw wil een tentoonstelling met foto's van wielerbenen omdat de discussie 'scheren of niet' nog altijd springlevend is. En misschien kan er wel een festival in de drie steden precies tegelijk worden gehouden waar mensen met 'goed gestemde' fietsbellen meespelen met de muziek.
Maar ook uit de regio komen al veel ideeën, van klein tot groots. Wethouder Klaas Verschuure (D66) kreeg de vraag van de burgemeester van Leusden of die "spandoeken mag ophangen". "Tuurlijk!" was het antwoord, zolang ze maar niet over het parcours hangen. Het Regionaal Bureau voor Toerisme op de Heuvelrug wil het hele parcours graag gaan schoon-'ploggen'. Er klinken namelijk zorgen over de hoeveelheid afval die in de natuur komt door de Vuelta. Door hardlopend de boel op te ruimen hopen ze het Nationaal Park schoon achter te laten.
De komende tijd worden alle ideeën verzameld. Ook tijdens meer bijeenkomsten. Tot september kunnen plannen worden ingestuurd. Dan moet in december blijken welke evenementen op het uiteindelijke Vuelta-voorpret-programma komen. De plannen moeten aan een aantal eisen voldoen: ze moeten namelijk passen bij de doelstellingen. De Vuelta wil een feest zijn voor de stad en de regio, duurzaamheid staat hoog in het vaandel en gezond stedelijk leven ook. En als je geld ophaalt voor een goed doel, dan moet dat geld naar het Fonds Gehandicaptensport.

HET VERHAAL

Uit alle ideeën moet er ook nog één gemeenschappelijk thema gekneed worden: een slagzin waar de Vueltastart in Nederland voor staat. Bij de Tour waren dat er drie: de Franse slag, diep gaan en heel Utrecht fietst. "Als je zegt: het thema is fietsen dan leeft dat niet", legt Rob Doggenaar uit. "Maar als je zegt: 'heel Utrecht fietst' dan gaat het leven. Want je maakt dingen mee met je fiets. Dan wordt het persoonlijk."
Van het vergelijk met de Tourstart hoopt iedereen gaandeweg af te komen. Van wethouder tot projectdirectie, allemaal onderstrepen ze: dit is een andere ronde. Ook Rob van het activatieprogramma: "Het moet geen rat race worden. We moeten het eigene zoeken. Het gaat niet om meer, maar het moet bijzonder worden. En dat is een uitdaging en daar hebben we al die mensen voor nodig."
Dan blijft de praktische vraag: vanaf wanneer kunnen we genieten van de Vuelta voorpret? Dat is nog onduidelijk. De komende weken moet blijken wanneer de Vuelta gaat starten: 15 of 22 augustus. Dat is afhankelijk van de Olympische Spelen. De projectdirectie gaat er nu vanuit dat de voorpret op 7 of 14 mei begint. Mocht je niet kunnen wachten tot het zover is: hier kan je nagenieten van de Tour de France start in 2015.