Lorenzo S. naar Pieter Baan Centrum om dodelijke mishandeling Dunja (23) in Max-flat

© Google Streetview
UTRECHT - Utrechter Lorenzo S., die verdacht wordt van het dodelijk mishandelen van zijn vriendin in de City Campus Max-flat, wordt ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het onderzoek daar moet meer duidelijkheid geven over zijn psychische toestand. Volgens het Openbaar Ministerie mishandelde S. de 23-jarige Dunja eind februari zo ernstig, dat ze vier dagen later overleed.
De rechtbank boog zich vandaag voor het eerst over de zaak. De 24-jarige S. was daar zelf niet bij aanwezig, hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Claudia van Oort. Tientallen familieleden en vrienden van Dunja kwamen wel naar de rechtbank. Volgens verslaggever Riks Ozinga klonken er geschokte reacties in de rechtbank toen de officier van justitie beschreef hoe de jonge vrouw zou zijn mishandeld.

FATALE KLAPPEN EN TRAPPEN

Het OM zegt dat Dunja in de vroege ochtend van zondag 24 februari met veel kracht tegen het hoofd en het lichaam is geschopt en geslagen. Ook zou ze met geweld tegen de grond zijn gewerkt. Wat er zich precies heeft afgespeeld in het appartement, is nog onduidelijk. Volgens het OM heeft S. na de eerste verhoren bij de politie voornamelijk gezwegen. Het scenario dat S. zelf schetste vindt de aanklager ongeloofwaardig.
De advocaat van S. spreekt dat tegen. Zij zegt dat Lorenzo bij de politie een verklaring van 20 kantjes heeft afgelegd. Hij zou daar hebben gezegd dat Dunja dodelijk gewond raakte door een noodlottig ongeval. Ze zou ongelukkig op een tafel zijn gevallen. Volgens de patholoog die het lichaam van de vrouw onderzocht is dat niet geheel onmogelijk, maar het OM noemt dat erg onwaarschijnlijk. Het zou dan een val van grote hoogte moeten zijn geweest, bijvoorbeeld van een trap. En die was er niet in het kleine appartement.

KNIPPERLICHTRELATIE

Dunja en Lorenzo S. zouden al jaren een problematische knipperlichtrelatie hebben gehad. De advocaat sprak van twee temperamentvolle mensen die vaak ruzie hadden. Ze zouden daarbij allebei weleens de politie hebben gebeld. Volgens de advocaat heeft S. veel verdriet over wat er is gebeurd.
De verdachte wilde vandaag niet zelf bij de zitting aanwezig zijn, omdat er niets inhoudelijks besproken werd. Ook zou hij opzien tegen de confrontatie met nabestaanden van zijn vriendin. Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak zou S. wel willen praten, zegt zijn advocaat.

PIETER BAAN

Voor het zover is, moet S. eerst naar het Pieter Baan Centrum in Almere. Hij werd al onderzocht door een psycholoog en psychiater, maar zij werden niet veel wijzer omdat S. onvoldoende meewerkte. Hij zou geweigerd hebben te praten en wilde ook niet dat mensen uit zijn omgeving worden ondervraagd. Om vast te stellen of hij psychische stoornissen heeft, besliste de rechter dat hij ter observatie moet worden opgenomen.
De rechtszaak gaat in september verder met een volgende tussenzitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal waarschijnlijk op zijn vroegst begin 2020 zijn, mede omdat de wachttijd voor opname in het Pieter Baan Centrum zo'n vier maanden is.