Wethouder Heuvelrug met lege handen terug uit Den Haag: voorlopig geen duidelijkheid over kazerneterrein Doorn

© RTV Utrecht
DOORN - Wethouder Rob Jorg (VVD) heeft geen duidelijkheid gekregen van staatssecretaris Barbara Visser over het kazerneterrein van het Korps Mariniers. Ze wil de inspraakprocedure van de mariniers in Doorn alle ruimte geven. Daarom kan ze nog niets zeggen over een termijn waarop het terrein beschikbaar komt en de verhuizing naar Vlissingen begint.
Juist die termijn was de inzet van wethouder Jorg. Hij ging met gestrekt been naar Den Haag. Op het terrein moeten zo snel mogelijk woningen worden gebouwd om de vraag aan te kunnen. Maar hij komt met weinig terug: "Vol gloed hebben we het standpunt verteld. En het was een goed gesprek", zegt Jorg. "Maar ze kon niet het antwoord geven waar we op hoopten. We weten nu eigenlijk nog niks. Maar we hadden ook niet anders verwacht."
Een deel van de mariniers blijft voorlopig in Doorn. Dat gaat om een anti-terreureenheid van het Korps, dat midden in het land gestationeerd moet zijn. Jorg hoopt wel dat als de mariniers verhuizen, ook zij vertrekken uit Doorn: "We zouden het uiteindelijk onlogisch vinden als de reguliere mariniers ergens anders heen gaan en dat een kleine eenheid dan het hele kazerneterrein zou blijven bezetten". Volgens Jorg heeft de staatssecretaris die zorg "goed aangehoord" en kijkt ze daarnaar.

RUG TEGEN DE MUUR

Toch kan de gemeente van alles willen, maar ze kunnen er niets aan doen. Het kazerneterrein is nog van het Rijk. Er is een intentieverklaring getekend met de gemeente dat het terrein vrijkomt, maar dat is en blijft een intentie, zegt Jorg: "Het is hetzelfde als het huis van je buurman te koop komt en hij zegt dat je het mag kopen als het op de markt zet. Maar als hij besluit niet te verhuizen, dan kan je er niet zoveel aan doen".
We gaan geen weilanden volbouwen
Wethouder Rob Jorg (VVD)
De mariniers zitten nog in een moeilijke inspraakprocedure verwikkeld. Er wordt al maanden gepraat over de lijst met 60 punten waaraan de kazerne in Zeeland schort. Al die verbeterpunten hebben consequenties en daar moet politiek Den Haag uiteindelijk een beslissing over nemen. Naar verwachting wordt de kazerne namelijk veel duurder en mariniers verlaten het korps massaal als ze moeten verhuizen, zeggen ze. De voorbereidingen liggen tot 1 juli stil nu. Opnieuw uitstel is aannemelijk aangezien het niet lijkt dat voor die tijd duidelijkheid komt. De verhuizing begint niet eerder dan in 2022.

WONINGBOUW

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil eerder woningen bouwen. D66 riep daarom op om minder blind te staren op dat kazerneterrein en verder te kijken. Wethouder Jorg: "Om de toekomst van onze dorpen vitaal te houden, moeten er meer woningen komen. We kijken nu ook waar het in de dorpen kan." Er komt eind dit jaar een nota waarin staat waar in de dorpen er nog huizen bij gebouwd kunnen worden.
Mensen mogen de komende tijd meedenken over 'inbreidingslocaties'. Het college gaat ouderenverenigingen aanschrijven om te horen waar zij plekken zien voor seniorenwoningen. En er wordt gekeken welke gebouwen getransformeerd kunnen worden. "We gaan geen weilanden volbouwen", zegt Jorg. "Dat hebben we afgesproken. We zitten prettig opgesloten in de natuur."
De mariniers houden de gemeente flink bezig. Op de vraag of de wethouders en burgemeester niet eens 'klaar zijn' met de soap, antwoordt Jorg: "Ik snap dat het ingewikkeld is. Er is natuurlijk het een en ander gebeurd sinds 2012. Maar wij hebben inmiddels ook andere uitdagingen."
Meer over de verhuizing van de mariniers vindt u in onze tijdlijn.