Natuurlijk Zoëy: Minder verkeersslachtoffers en meer natuur dankzij ecoduct Treeker Wissel

Eddy en Wim Knol bovenop het ecoduct.
Eddy en Wim Knol bovenop het ecoduct. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
LEUSDEN - Eddy mag een kijkje nemen op ecoduct Treeker Wissel tussen landgoed Den Treek en de Leusderheide. Ecoloog Wim Knol vertelt: "Naast allerlei kleine diertjes zoals kevers en vlinders, maken ook reeën, dassen en boommarters er allemaal gebruik van." Bovendien is er bij het ecoduct, aan de kant van landgoed Den Treek, een groot stuk hei aangelegd. Hierdoor is de zeldzame zandhagedis teruggekeerd in het gebied.
Terwijl Eddy en Wim door de droge heide struinen komen ze er zelfs een tegen. "Superleuk om te zien en dat we hem zelfs even kunnen filmen!" Ook planten hebben voordeel van het brede ecoduct. Wim Knol: "Schapen die hier over het ecoduct naar de overkant lopen, nemen in hun vacht zaden van planten mee naar de overkant en omgekeerd." Ecoducten zoals deze zorgen bovendien voor minder ongelukken op de weg door aangereden dieren.
De Treekerwissel is op verschillende manieren aantrekkelijk gemaakt. Het is een breed ecoduct waardoor de dieren minder last hebben van het er onderdoor razende verkeer. Er zijn poelen in de buurt aangelegd waar de dieren kunnen drinken. En er zijn hekken langs de weg gemaakt om de dieren naar het ecoduct te leiden. In de hekken zijn kleppen gemaakt om dassen, die onverhoopt toch aan de verkeerde kant van het hek zijn beland, weer aan de goede kant te brengen.
Ikheb in miIk heb in mijn korte 50 jaar geschiedenis nog nooit over een ecoduct gelopen.
Eddy Zoëy
Het ecoduct aan de onderzijde.
Het ecoduct aan de onderzijde. © RTV Utrecht / Nathalie Ringrose
Kijk hier naar de hele uitzending van Natuurlijk Zoëy over het ecoduct De Treekerwissel.
Natuurlijk Zoëy over ecoduct De Treekerwissel.