UStad UStad UStad UStad

Aanklacht tegen Utrechtse Syriëganger aangepast

UTRECHT - De aanklacht tegen SyriŽganger Oussama A. uit Utrecht is afgezwakt. Hij wordt er niet meer van verdacht mensen te hebben geworven voor de gewapende strijd. Dat werd bekend tijdens een zitting in de rechtbank op Schiphol.

De Utrechter Oussama A. zou in SyriŽ wel twee IS-foto's hebben verspreid van strijders die poseren bij dode mensen. Dit werd vandaag toegevoegd aan de aanklacht. Volgens het Openbaar Ministerie maakte A. deel uit van een terroristische organisatie. Ook poseerde hij op een foto op Facebook lachend naast een gekruisigd lijk. Het OM ziet dat laatste als een oorlogsmisdaad.

EERSTE KEER

De 24-jarige A. wordt samen met een andere SyriŽganger vervolgd, Reda N. uit Leiden. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de twee van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische activiteiten in de periode 2014-2016. Het is voor het eerst dat het OM in Nederland iemand vervolgt voor oorlogsmisdrijven in SyriŽ.

Het duo stond eerder in Turkije terecht. Ze zijn daar veroordeeld voor terrorisme en kregen een celstraf van zes jaar. Tijdens het hoger beroep zijn ze naar Nederland overgebracht. De straf die in Turkije is opgelegd kan in een Nederlandse cel worden uitgezeten. Volgens de advocaat van A. is het nog niet eerder voorgekomen dat SyriŽgangers in twee landen vervolgd worden voor terrorisme.

De zaak tegen A. en N. wordt inhoudelijk behandeld op 8 en 9 juli.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht