Eenzaamheid onder ouderen: "Je praat tegen de muren maar die zeggen niks terug"

De gasten laten zich de brunch goed smaken.
De gasten laten zich de brunch goed smaken. © Stichting Met Je Hart
UTRECHT - De zin van het leven niet meer zien omdat je je alleen voelt. Dat overkwam Willem Visser. "Ik dacht: van mij hoeft het niet meer, ik mag van de wereld wel weg," vertelt de bejaarde Utrechter. "Tot je de bel weer hoort, of je met iemand kletst. Dan is het over."
Stichting Met Je Hart zet zich in voor eenzame mensen. Daarvoor ontvangt de van origine Utrechtse stichting deze week een Appeltje van Oranje. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds aan organisaties die zich inzetten voor de samenleving.
Met maandelijks terugkerende activiteiten brengt de stichting ouderen bij elkaar. Nederland kent volgens een schatting van het Nationaal Ouderenfonds één miljoen eenzame ouderen. Vaak gaan zij na het overlijden van hun partner nog maar weinig de deur uit. Als gevolg neemt het isolement neemt toe.
Uiteindelijk worden het allemaal vrienden van je
Willem Visser

EENZAAMHEID

Willem weet maar al te goed hoe het is om eenzaam te zijn. Toch vindt hij het moeilijk om uit te leggen hóe dat precies voelt. "Het is als een soort fysieke pijn," zegt hij terwijl hij zijn hand op zijn hart legt. En zo maar 'onder de mensen zijn' in de supermarkt is niet genoeg: "Je hebt behoefte aan écht contact," legt hij uit.
Willem Visser en zijn tafelgenoten aan de brunch
Willem Visser en zijn tafelgenoten aan de brunch © Stichting Met Je Hart
Ook Ad van Duinen kan eenzaamheid maar moeilijk onder woorden brengen. "Dat is een heel naar besef. Je praat tegen de muren, en die zeggen niks terug." Na het overlijden van zijn vrouw zat ook hij alleen thuis. "Ik had het gevoel dat niemand het meer voor mij kon opnemen, daar raakte ik van in paniek."
Dat soort verhalen horen ze bij Met Je Hart vaak. De stichting onderhoudt nauw contact met buurtteams, huisartsen en fysiotherapeuten. "Zij zien dat iemand nauwelijks meer buiten komt, of sip lijkt. Daar willen wij iets aan doen", zegt Marjolein Bazen, vrijwilliger bij de stichting.
En dat doen ze blijkbaar goed, getuigt het Appeltje van Oranje. Bij Met Je Hart zijn ze vanzelfsprekend blij met de prijs. "Het is een prachtige erkenning voor wat wij doen," zegt Marjolein. "Maar het is vooral een teken dat wat wij doen ook belangrijk is en dat we daarmee moeten doorgaan."
Tekst gaat verder onder de video.
Met je hart bestrijdt eenzaamheid onder ouderen

UITJES

In de strijd tegen eenzaamheid organiseert Met Je Hart allerlei uitstapjes. Ouderen verbonden aan de stichting gaan eens per maand samen eten of koffiedrinken. Daarnaast zijn er allerlei extra activiteiten, zoals meezingen op het Smartlappenfestival, een kijkje bij het Utrechts Archief of brunchen in de Bijenkorf.
"Zo kom ik weer een beetje onder de mensen," vertelt Ria Peek opgetogen. Een bezorgde buurvrouw gaf haar op voor Met Je Hart. Na het overlijden van Ria's man, voor wie zij meer dan zeventien jaar zorgde, viel ze in een "zwart gat". Maar met de uitstapjes komt er weer wat leven in de brouwerij. "Er is zo veel afwisseling. Ik zeg nergens nee tegen, ik ga overal mee naar toe!"
Ook Willem is altijd van de partij. "We kletsen wat, zijn gezellig, en we eten natuurlijk lekker," vertelt hij. Tegenwoordig kent hij veel van de andere ouderen. "Het worden allemaal vrienden van je, je komt elkaar steeds vaker weer tegen."
Dat is precies wat Met Je Hart probeert te bereiken. Door structurele ontmoetingen te organiseren bouwen ouderen en vrijwilligers een band op, vertelt Marjolein glunderend. "Ze wisselen telefoonnummers uit, bellen en zoeken elkaar ook buiten de activiteiten op."