Deel van mariniers blijft voorlopig in Doorn

© RTV Utrecht
DOORN - Het lijkt erop dat de Utrechtse Heuvelrug nog langer moet wachten, voor er gebouwd kan worden op de marinierskazerne in Doorn. Het college wil er zo snel mogelijk huizen bouwen, maar een deel van de mariniers blijft voorlopig op het terrein. Het gaat om de anti-terreureenheid MARSOF.
MARSOF is een speciale eenheid van het Korps die terreur bestrijdt. De eenheid trad ook op bij de aanslag in Utrecht en moet snel in actie kunnen komen. Daarom verhuist MARSOF sowieso niet mee naar Vlissingen. De leden blijven voorlopig op de Van Braam Houckgeestkazerne, tot er een definitieve plek in het midden van het land is gevonden. Dat staat in een nieuwsbrief van de TRMC, de medezeggenschap van de mariniers.

OPNIEUW VERTRAGING

Het Korps Mariniers moet verhuizen naar Zeeland en dat leidt al lange tijd tot kritiek. De kazerne in Doorn zou midden 2023 vrij moeten komen, maar dat lijkt opnieuw vertraging op te lopen. Opmerkelijk is dat de gemeente kortgeleden nog heeft gezegd zo snel mogelijk woningen te willen bouwen op het kazerneterrein.
De medezeggenschap strijdt al lang voor een toereikende kazerne in Vlissingen. Er zijn 60 punten waar de nieuwbouwplannen tekortschieten. Volgens voorzitter Bert van de Wakker zijn de afgelopen tijd nog meer manco's aan het licht gekomen. "Die lopen uiteen van parkeerplaatsen tot schietbaan en van legeringskamer tot lesruimten", schrijft hij in de nieuwsbrief.
Ik weet dat er veel vragen leven die ik niet allemaal kan beantwoorden.
Commandant Zeestrijdkrachten Kramer
Opvallend is dat mariniers die verbonden zijn aan MARSOF ook 'gewoon' marinier zijn. "Het is geen losse eenheid, maar een nevenactiviteit van normale mariniers", zegt verslaggever Marco Geijtenbeek. "Dat betekent dus dat een deel van alle mariniers voorlopig in Midden-Nederland blijft." Om hoeveel mariniers het gaat willen de politie en defensie niet zeggen. In totaal zijn er ongeveer 2500 mariniers gelegerd in Doorn.

LANGERE OPSCHORTING

De bouwvoorbereidende werkzaamheden in Vlissingen zijn tot 1 juli opgeschort, om de gesprekken die nu nog lopen alle tijd te geven. Uit een andere nieuwsbrief, die van de marinebaas Rob Kramer, blijkt dat dat in alle rust gebeurt: "Ik weet dat er veel vragen leven die ik, helaas ook in dit bericht, niet allemaal kan beantwoorden. Dit heeft alles te maken met het nog lopende overleg".
Al die punten van de TRMC worden nu besproken en de gevolgen ervan worden in kaart gebracht: wat de kosten zijn en wat het betekent voor de mariniers. Inmiddels is defensie het erover eens dat de verhuizing een reorganisatie is. Dat vonden ze eerst niet. Nu mag de medezeggenschap over meer onderwerpen meepraten.
Onze ambitie is natuurlijk de beloofde State-Of-The-Art kazerne waarop u als marinier trots kunt zijn
Medezeggenschap

KOSTENVERGOEDING VERHOOGD

De bouwconsortia die de kazerne in Vlissingen willen bouwen wachten nu alvoor de derde opeenvolgende keer langer op de voorbereidende werkzaamheden. De aanbesteding ligt stil en de opleverdatum loopt opnieuw vertraging op. Om de bouwbedrijven aan boord te houden, heeft staatssecretaris Barbara Visser de tegemoetkoming voor ontwerpkosten verhoogd. Dat schrijft ze in een Kamerbrief.
De bouwbedrijven konden rekenen op 1 miljoen euro inclusief BTW, nu krijgen ze ruim 1,7 miljoen meer. "We vinden het belangrijk dat de concurrentie in de aanbesteding gegarandeerd blijft", schrijft Visser. Bouwbedrijven kunnen later nog hogere kosten maken, omdat er meer dingen aan de nieuwe kazerne wijzigen.

VERVUILDE GROND

Op de bouwplek in Vlissingen kan bovendien een deel niet gebruikt worden, omdat de grond daar vervuild is. Visser schrijft in de brief dat er op die drie hectare van het terrein niet gebouwd mag worden, omdat er asbesthoudende materialen liggen. Daar wordt nog onderzoek gedaan. "De veiligheid en gezondheid van het personeel staan bij dit besluit uiteraard voorop", schrijft admiraal Kramer.
De komende tijd maakt defensie in overleg met de medezeggenschap een reorganisatieplan en een nieuw voornemen voor nieuw beleid. De mariniers hopen dat het leidt tot een 'fit-for-purpose' kazerne, schrijft Bert van de Wakker in zijn nieuwsbrief: "Onze ambitie is natuurlijk de beloofde State-Of-The-Art kazerne waarop u als marinier trots kunt zijn. Het besluit voor de verhuizing is genomen door de politiek. Hierin zijn nog vele stappen te zetten."
Al het nieuws over de verhuizing van de mariniers leest u in ons dossier. Ook houden we een tijdlijn over de ontwikkelingen bij.