OM over blunder: "Foto Utrechtse kroontuige had nooit in dossier gemogen"

Politie doet onderzoek na vergismoord in Overvecht.
Politie doet onderzoek na vergismoord in Overvecht. © Michiel van Beers
UTRECHT - Justitie heeft geblunderd met een foto van de zwaarbeveiligde kroongetuige Nabil B. uit Utrecht.
Het Openbaar Ministerie heeft de fout, die vanmorgen aan het licht werd gebracht door De Telegraaf, inmiddels toegegeven.
B. heeft verklaringen afgelegd over verschillende liquidaties in de regio Utrecht, die vermoedelijk zijn gepleegd in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi uit Vianen. De politiefoto van B. stond in het strafdossier dat aan het OM, de rechtbank en alle verdachten in en hun advocaten is verstrekt. De Telegraaf heeft daar waarschijnlijk inzage in gehad en publiceerde de foto vanmorgen. De krant maakte de afbeelding wel volledig onherkenbaar.

REACTIE OM

"Die foto had niet in het dossier gemogen. Dat was absoluut niet de bedoeling en is een fout geweest", zei de officier van justitie vanmorgen bij een inleidende zitting in het zogenoemde Marengo-proces. "Daar zijn we heel erg van geschrokken, maar waar we nog meer van geschrokken zijn is dat dat de foto gedeeld is met de pers." Het publiceren van de foto zorgt volgens de officier voor "een onverantwoord groot risico" voor B. zelf en zijn naasten.

LEK

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat het lek in de hoek van de advocaten van de verdachten gezocht moet worden. "Wij hebben niks met de pers gemaild en waarschijnlijk de rechtbank ook niet."

NABIL B.

Kroongetuige Nabil B. was als spotter en autoregelaar betrokken bij de vergismoord in Overvecht. Daarbij werd Hakim Changachi om het leven gebracht, terwijl hij helemaal niet het doelwit was. B. kende de familie van het slachtoffer. Uit angst en wroeging besloot hij verklaringen af te leggen over een reeks liquidaties die gepleegd zouden zijn in opdracht van de voortvluchtige Taghi. De broer van B. werd vorig jaar doodgeschoten, vermoedelijk uit wraak.
B. wordt zeer zwaar beveiligd. Hij zit in een speciale vleugel van een huis van bewaring en in volledige afzondering. Ook zijn familie wordt beveiligd. Politie en justitie gaven eerder toe dat ze de dreiging voor B. en zijn familie verkeerd hebben ingeschat.
De verklaringen van B. komen half juli aan bod tijdens een nieuwe zitting. De zaak zal niet eerder dan in 2020 inhoudelijk behandeld kunnen worden. De officier van justitie verwacht dat de behandeling snel kan gaan. "Alle verdachten hebben zich tot nu toe op hun zwijgrecht beroepen."