Utrechtse kankercentra onderzoeken: te weinig nazorg voor kankerpatiënten

© Jelle Boontje, SXC
UTRECHT - Bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, krijgen te weinig nazorg. Dat staat in een onderzoek van twee Utrechtse kankerinstituten. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) presenteren vandaag het rapport 'Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker'.
Uit het onderzoek blijkt dat de zorg voor mensen die genezen zijn van kanker te vroeg stopt. Het systeem is nog steeds vooral gericht op het aanpakken van de ziekte, vertelt professor Peter Huijgens van het Integraal Kankercentrum in het NPO Radio 1 Journaal. "De zorg stopt op het moment dat de kanker weg is of zoveel mogelijk weg is. Om er dan voor te zorgen dat iemand weer in het leven komt te staan, zowel financieel, als psychologisch als qua bijwerkingen, daar is wel steeds meer aandacht voor, maar dat komt van ver."
Eén op de vijf mensen gaf aan tien jaar na de diagnose nog ernstig vermoeid te zijn. Ook concentratie- of geheugenproblemen, depressies, minder plezier in seks en angst op terugkeer voor de ziekte worden genoemd. Andere veel voorkomende klachten van mensen die chemotherapie hebben gehad zijn tintelende of pijnlijke handen en voeten.
De patiënten kunnen in dagelijks leven dus nog regelmatig last hebben van de gevolgen van hun ziekte, zegt Huijgens, die ook hematoloog is, bloedkanker-specialist. "Je bent beschadigd, je zou bijna kunnen zeggen 'mishandeld' met de therapieën. Allemaal met de hele goede bedoeling om je op de aardbodem te houden. Die schade, zowel in het lijf als in het hoofd en in relaties, die verdwijnt niet zomaar. En met name lichamelijke schade, die kan zich uiten twintig jaar naar dato."
Iets anders waar mensen die kanker overleefden tegenaan lopen zijn financiële problemen. De groep krijgt minder makkelijk of zelfs geen hypotheek. "Dat gebeurt bij tientallen procenten van de patiënten", zegt Huijgens. "Dan worden er vaak oudere statistieken bij gehaald, waarbij overlevingscurves staan. Dan wordt berekend 'u heeft zoveel kans dat u nog zoveel jaar uw premie kan betalen. Dus dan moet die premie omhoog.' Voor die mensen zou een fonds moeten komen"
Iets minder dan de helft van de mensen die kanker heeft of de ziekte overleefden, zegt geen informatie te hebben gekregen over ondersteunende zorg. De NFK roept daarom op om meer begrip te tonen voor deze groep mensen.